web3-assumption-of-the-virgin-gift-of-the-girdle-belt-ribbon-wikipedia.jpg

Ohniskom úcty k Panne Márii so stuhou je láska k nenarodeným

174
Zuzana Smatanová
AltKAT

 

Stuha, ktorú má Panna Mária okolo pása symbolizuje, že je v požehnanom stave.

Začiatkom apríla 2019 prijal pápež František vo Vatikáne skupinu, známu ako arcibratstvo Virgen de la Cinta (Panna Mária so stuhou). Skupina, ktorú viedol biskup z Tortosy v Španielsku, Enrique Benavent Vidal, práve oslavovala 400-té výročie založenia svojho bratstva v 17. storočí.      

Úcta k Panne Márii so stuhou (používa sa aj termín pás, opasok) má svoj pôvod vo sviatku Zvestovania Pána Panne Márii a vo Vtelení Ježiša. Ako sa pred 400 rokmi začala úcta k Panne Márii so stuhou? V archívoch diecézy Tortosa existujú záznamy o mystickej udalosti, ktorá sa odohrala v noci z 24. na 25. marca 1178, na sviatok Zvestovania Pána Panne Márii, keď sa kňaz začínal v katedrále modliť ´matins´, čiže raňajšie modlitby.

Keď začal, zjavila sa mu Preblahoslavená Matka a povedala: "Pretože si tento chrám postavil na počesť môjho Syna a moju, a pretože milujem ľud Tortosy, kladiem tento svoj pás na oltár a odovzdávam ti ho, aby ti bol navždy znakom mojej lásky." "Pás" (opasok, stuha) bol ovinutý okolo plášťa (rúcha, tuniky). Niečo podobné pravdepodobne nosili ženy v požehnanom stave za Máriiných čias. Mária položila pás na oltár a odišla.

Biskup Benavent Vidal vysvetlil Sv. Otcovi ako si ženy už celé stáročia uctievajú Virgen de la Cinta, a mnohé svedčia o tom, ako sa vďaka modlitbám k Nej ich dieťa narodilo zdravé, alebo bolo uchránené od nebezpečenstva, či choroby. Postupne sa formovali skupiny, ktoré si uctievali Pannu Máriu so stuhou a potom, neskôr v 17. storočí vzniklo na Jej počesť arcibratstvo. Svoje požehnanie mu udelil aj pápež Pavol V a odvtedy sa bratstvo upevňovalo a mocnelo. Záverom biskup dodal: "Za môjho pôsobenia v diecéze som už počul svedectvá mnohých tehotných matiek, ktoré mali problémy a ktoré zachránili život svojim deťom tak, že ich zverili Panne Márii a zažili, že Boh držal svoju ochrannú ruku nad ich nenarodenými deťmi."