Vermontská snemovňa schválila zákon legalizujúci voliteľné potraty až do narodenia

391
Milko Kostovič
Kultúra smrti

Vermontská snemovňa vo štvrtok schválila zákon, ktorý udeľuje ženám právo podstúpiť voliteľné potraty až do narodenia a odoberá práva nenarodených detí. 

Parlament schválil zákon H-0057 pomerom hlasov 106 ku 36. Zákon umožňuje ženám kedykoľvek prerušiť tehotenstvo až do narodenia a to už z akéhokoľvek dôvodu. "Každý jednotlivec, ktorý otehotnie, má základné právo donosiť dieťa, porodiť ho alebo podstúpiť potrat," píše sa v zákone. 

Zásah štátu, právnej autority alebo verejnej entity s pokusom o vyvolanie potratu je podľa zákona nelegálny. Ženy majú "základné právo na slobodu reprodukčného výberu a verejné entity nesmú zasahovať alebo obmedzovať práva jednotlivca pri ukončovaní tehotenstva," píše sa v znení zákona. 

Nenarodené dieťa tiež nemá žiadne práva podľa zákona, v ktorom sa píše: "Plod nemá podľa Vermontského práva nezávislé práva"

Organizácia Plánované rodičovstvo bola vyšetrovaná v roku 2017 za údajný nezákonný predaj častí detských tiel, čo je prax, ktorá by sa podľa návrhu zákona stala legálnou. 

"Dôverujem ženám. Preto som hlasovala v prospech kodifikácie ochrany občanov štátu Vermont pri tomto základnom reprodukčnom práve," povedala pre The Washington Times zástupkyňa demokratov Becca White, keď chválila zákon. 

"Dodnes si neviem predstaviť jediný prípad, kde by neskoré prerušenie tehotenstva pomohlo zlepšiť duševné zdravie ženy," napísal vo februárovom editoriáli doktor a kansaský zástupca Roger W. Marshall. "Na rozdiel od pro-potratového hnutia, bez ohľadu na zdravotný stav matky, nikdy som nezažil scenár, pri ktorom sme si museli vybrať medzi životom matky a životom dieťaťa," napísal Marshall. 

Marshall je pôrodník, ktorý za vyše 25 rokov priviedol na svet viac než 5000 detí v západnom Kansase. Slúžil tiež ako gynekológ v štátnej psychiatrickej nemocnici a vo väzení.  

Ak sa zákon príjme, dá sa očakávať, že v štáte vzniknú kliniky pre neskoré ukončenie tehotenstva, kam budú dochádzať ženy, aby si vybrali tieto voliteľné potraty. 

"Je to oficiálne. Demokratická strana Vermontu má teraz pochybnú povesť strany neobmedzeného a neregulovaného potratu na požiadanie počas celého tehotenstva," uviedla vo vyhlásení Mary Hahn Beerworth, výkonná riaditeľka vermontskej organizácie Práva na život. 

Legislatíva sa teraz presunie na hlasovanie do Senátu, ktorý je kontrolovaný demokratmi. 

Štáty Rhode Island, Virginia, Maine, Nové Mexiko a Maryland zvažujú návrhy na rozšírenie prístupu k potratom. New York v januári schválil zákon o reprodukčnom zdraví, ktorý kodifikoval možnosť ženy podstúpiť potrat podľa zákona štátu a umožnil im potraty po 24 týždňoch kvôli ochrane zdravia matky. 

Podľa januárového Marist prieskumu až sedemdesiatpäť percent Američanov podporuje výrazné potratové obmedzenia a tvrdia, že by nemali byť legálne po 3. mesiaci tehotenstva.