istock-498499986.jpg

Francúzske deti už nemajú otca a matku, ale ´rodiča 1´ a ´rodiča 2´

2,131
Zuzana Smatanová
Kultúra smrti

Francúzsky parlament schválil zákon o odstránení názvov „matka“ a „otec“ vo formulároch používaných v školách v rámci celej krajiny. Dodatok k národnému Zákonu o školstve ukladá nahradiť termíny „matka“, „otec“ termínmi „rodič 1“ a „rodič 2“ v snahe zabrániť diskriminácii „rodičov rovnakého pohlavia“Toto rozhodnutie najviac podporuje strana La République en Marche, ktorú založil francúzsky prezident Emmanuel Macron.

„Tento dodatok k Zákonu o školstve má za cieľ zakotviť do tohto zákona rozmanitosť rodín, v ktorých žijú deti, a preniesť ju do administratívnych formulárov v školách“, hovorí Valérie Petitová, členka parlamentu, ktorá tento dodatok zostavovala, tvrdiac, že predchádzajúci zákon nezohľadňoval existenciu „rodičov rovnakého pohlavia“. „Teraz tu máme rodiny, ktoré sa cítia ´zošnurované´ v súčasných staromódnych sociálnych a rodinných modeloch. Pre nás je táto vec meradlom spoločenskej rovnosti“, dodala Petitová.

Niektorí konzervatívni členovia francúzskeho parlamentu nesúhlasia s princípom tohto zákona. Podľa The Daily Telegraph napríklad Fabien DiFilippo, zástupca generálneho tajomníka Republikánskej strany, označil spomínaný dodatok za „hrôzostrašnú ideológiu“, ktorá v mene bezhraničného rovnostárstva propaguje odstránenie kompetencií, vrátane tých, čo súvisia s rodinou. Medzitým Nicolas Bay, člen pravého krídla francúzskej Strany národnej obnovy, vyjadril na twitteri svoj názor, keď napísal: „Jeden otec, jedna matka! Stop teistickému pseudo-´pokrokovému´ delíriu! #Rodič1Rodič2“. Pravokrídli užívatelia twitteru sa zhodli s jednou osobou, ktorá píše, že koncepcia odstránenia označenia „matka“ a „otec“ je „dehumanizujúca“. Ostatní sa hádajú, podľa čoho sa budú ´rodičia´ rozhodovať, kto bude 1 a kto 2.

V dodatku sa doslova píše: „Aby sa zabránilo diskriminácii, budú prihlášky do škôl, triedne knihy, oprávnenia rodičov a všetky ostatné oficiálne formuláre, týkajúce sa detí, povinne obsahovať iba výrazy Rodič 1 a Rodič 2.“

Po prvýkrát sa o tom začalo uvažovať vo vláde v roku 2013, keď sa v krajine zlegalizovalo „manželstvo“ osôb rovnakého pohlavia". Dodatok môže ešte zamietnuť Francúzsky senát, no aj tak sa vracia naspäť do parlamentu na záverečné čítanie a schválenie.