istock-629554844.jpg

Vedci objavili plasty vo fekáliách každej osoby z celoeurópskeho výskumu

109
Milko Kostovič
Neutral

Vo vzorkách každého účastníka štúdie sa našlo až deväť rôznych typov mikroplastov. 

Vedci objavili až deväť rôznych typov plastu vo výkaloch každej osoby, ktorá sa zúčastnila celoeurópskej štúdie.

V priemere výskumníci našli 20 mikroplastických častíc na každých 10 gramov stolice, čo naznačuje, že ľudia ich prehĺtajú v jedle.

Objavené boli častice, ktoré mali 50 až 500 mikrometrov. Najbežnejšie boli polypropylén (PP) a polyetyléntereftalát (PET).

Denníky uchovávané každým účastníkom počas týždňa pred testami stolice dokázali, že všetci boli vystavení plastu, keď konzumovali plastom zabalené jedlo alebo pili z plastových fliaš

Plasty v čreve môžu potlačiť imunitný systém a pomôcť pri prenose toxínov a škodlivých vírusov, domnievajú sa experti. 

Vedúci výskumník, Dr. Philipp Schwabi z Lekárskej univerzity vo Viedni, povedal: "Zvlášť znepokojuje je to, čo to znamená pre nás a najmä pre pacientov s gastrointestinálnymi ochoreniami. 

"Zatiaľ čo najvyššie koncentrácie plastu boli v zvieracích štúdiách zistené v čreve, najmenšie mikroplastické častice sú schopné vstúpiť do krvného obehu, lymfatického systému a môžu dokonca doraziť do pečene." 

"Teraz, keď máme prvé dôkazy o mikroplastoch vo vnútri človeka, potrebujeme ďalší výskum, aby sme pochopili, čo to znamená pre ľudské zdravie."

Pilotná štúdia získala osem účastníkov z Veľkej Británie, Fínska, Talianska, Holandska, Poľska, Ruska a Rakúska. Nikto z nich nebol vegetarián a šiesti konzumovali morské ryby. 

Odhaduje sa, že až 5% všetkých vyrobených plastov skončí v mori.

Akonáhle sa plasty dostanú do mora, začnú ich konzumovať morské živočíchy a posúvajú sa tak v potravinovom reťazci. Významné množstvá plastu boli zistené u tuniakov, homárov a kreviet. 

Potrava je tiež často kontaminovaná plastom v dôsledku spracovania alebo balenia, hovoria výskumní pracovníci. Ich zistenia boli prezentované na UEG Week, najväčšom stretnutí odborníkov na gastroenterológiu v Európe.

Environmentálny expert Alistair Boxall z University of York povedal: "Nie som vôbec prekvapený ani obzvlášť znepokojený týmito zisteniami. Mikroplasty boli objavené v pitnej vode, balenej vode, u rýb, tkanív mušlí a dokonca aj v pive. 

"Budeme tiež vystavení časticiam z domáceho prachu, potravinových obalových materiálov a z plastových fliaš. Je preto nevyhnutné, aby sa aspoň niektoré z týchto vecí dostali do našich pľúc a tráviacich systémov."