46079.jpg

V OSN bol prijatý Globálny pakt o utečencoch. Za jeho prijatie hlasovalo aj Slovensko

204
Neutral

Valné zhromaždenie OSN v pondelok drvivou väčšinou hlasov schválilo Globálny pakt o utečencoch, „dvojičku“ Globálneho paktu o migrácii, ktorý posilňuje mechanizmy podpory krajinám s vysokým počtom utečencov a podporuje zdieľanie zodpovednosti, tj. ich presídľovanie do ďalších krajín sveta s tým, že dané štáty im majú zabezpečiť vhodné podmienky pre život.

Za pakt o utečencoch hlasovalo 181 štátov sveta, vrátane Slovenska proti hlasovali len USA a Maďarsko a tri krajiny sa hlasovania zdržali, a to konkrétne Dominikánska republika, Eritrea a Líbya.

Slovenská vláda teda nielen bez akejkoľvek verejnej diskusie, ale aj bez akejkoľvek informovanosti verejnosti potichu odsúhlasila síce právne nezáväzný, no politicky záväzný dokument, ktorý do budúcna môže našej krajine spôsobiť len problémy. A to hlavne preto, že sa naň budú odvolávať ďalšie právne záväzné dokumenty, napr. z dielne EÚ pretlačajúce migráciu.

Základom paktu o utečencoch je totiž podpora a pomoc utečencom, pomoc krajinám, ktoré poskytujú útočisko veľkému počtu utečencov a zdieľanie zodpovednosti za týchto ľudí, teda ich presídľovanie do iných krajín, ktoré majú povinnosť sa o nich postarať. A nielen to, pakt napr. uľahčuje aj zlúčenie rodín utečencov a zahŕňa rozšírenie škály ich rodinných príslušníkov, ktorí by inak nemali oprávnenie v rámci existujúcich mechanizmov presídľovania utečencov za nimi prísť.

Asi najlepšie o tom, čo je pakt o utečencoch zač, svedčí vyjadrenie zástupkyne generálneho tajomníka OSN Amini Mohammedovej, ktorá ho opísala slovami: „Je to celosvetový záväzok prevziať zodpovednosť za utečencov, nájsť riešenia, ktoré rešpektujú ich ľudské práva, dať im nádej a vziať na vedomie zákonnú zodpovednosť ich chrániť a podporovať.”

“V posledných rokoch sme videli epidémiu zatvorených hraníc v rozpore s právami utečencov a s ľudskými právami. Milióny utečencov roky čakajú strávením v exile alebo sa vydávajú na nebezpečnú cestu za neistou budúcnosťou. A preto je tento pakt tak dôležitým krokom,” dodáva.

Pomocný vysoký komisár pre ochranu Volker Türk zase uviedol, že aj keď pakt nie je záväzný, vyjadruje silné politické odhodlanie všetkých krajín OSN tento pakt zaviesť.

Slovenská vláda teda zámerne o Globálnom pakte o utečencoch neinformovala, na výzvy viacerých politikov a aktivistov nereagovala a potichu tento pakt v OSN podporila a schválila.

Vláda teda vedome konala za chrbtom národa a podporila niečo, o čom väčšina národa nevedela, resp. s čím nesúhlasila, čo okrem toho môže do budúcnosti mať pre našu krajinu ďalekosiahle dôsledky. Bola podpora paktu o utečencoch jedným z bodov dohody premiéra Pellegriniho s Lajčákom a podmienkou jeho zotrvania na poste ministra zahraničných vecí SR?

Globálny pakt o utečencoch sme teda ako štát podporili. Ako však budú v stredu 19.12. hlasovať naši zástupcovia v OSN o Globálnom pakte o migrácii, ktorý sme síce oficiálne odmietli prijať, a to aj svojou neúčasťou na konferencii v Marrákeši, no o ktorom sa ešte bude v OSN hlasovať. Dodrží slovenská vláda slovo a odmietne tento extrémne nebezpečný pakt aj na pôde OSN alebo opäť urobí pravý opak?

Martin Bago