GettyImages-163555711.jpg

Bývalí agenti FBI pomáhajú pri vyšetrovaní kardinálov v otázkach zneužívania a korupcie

127
Milko Kostovič
Neutral

Nový strážny pes, organizácia Better Church Governance (Lepšia správa Cirkvi, pozn. prekladateľa), plánuje vypracovať dokumentáciu o všetkých kardinálnych voličoch.

Americkí laici spúšťajú novú iniciatívu na zhodnotenie výsledkov kardinálov v boji proti zneužívaniu a korupcii. 

Better Church Governance si na miesto vyšetrovateľov najala bývalých agentov FBI vedených Philom Scalom, ktorý je bývalý hlavný zvláštny agent FBI. 

Akademici, právnici a editori pomôžu vypracovať dokumentáciu "Red Hat Report", ktorá sa bude vzťahovať na všetkých kardinálov, ktorí budú môcť hlasovať v ďalšom pápežskom konkláve - to znamená vo veku menej ako 80 rokov.

Cieľom je zvýšiť transparentnosť a čestnosť v správe Cirkvi pre "zlepšenie postavenia členov Cirkvi, keď sa odvážne postavia za pravdu" a tiež chcú pomôcť samotným kardinálom.

Better Church Governance (BCG) uvádza v súhrnnom dokumente: "Kardináli poznamenali, že presná znalosť pozadia ostatných kardinálnych voličov je najrizikovejšou časťou každého konkláve. Naším poslaním je to zmeniť."

Správa "nepodporí ani nezaútočí na žiadneho kardinála", uvádza BCG. Namiesto toho organizácia hovorí, že majú v úmysle pomôcť hierarchii pri reforme Cirkvi. 

BCG hovorí, že "laické hnutia často prekonali cirkevnú hierarchiu" v otázkach reformy poukazujúc na rady pápežom od Kataríny Sienskej a na presvedčenie sv. Petra Damianiho, že "v období zneužívania alebo korupcie mali zásahy zahraničných panovníkov a obyčajných laikov za cieľ materskú korekciu hierarchie". 

Projekt vedie Philip Nielsen, riaditeľ výskumu Centra pre evanjelický katolicizmus.

Jacob Imam, prevádzkový riaditeľ BCG, sa pre Catholic Herald vyjadril, že na tejto myšlienke pracovali od poslednej jari, "no až pri Viganovom liste sme zistili, aký je tento nápad potrebný". 

Imám zdôraznil, že projekt "nie je v protiklade k hierarchii, ale jej skôr slúži" a že škandál zneužívania volá k modlitbe, obeti a praktickej pomoci. 

Správa bude posudzovať výsledky kardinálov, ako pozitívne tak i negatívne. Zamiera sa na oblasti, akou je zneužívanie a zakrývanie, právne a finančné nesprávne zaobchádzanie a "neurčitosť, vyhýbanie sa alebo podvody, keď čelia dôveryhodným obvineniam zo zneužitia alebo korupcie".

Bude sa tiež snažiť porozumieť sieťam protekcie, peňazí a vplyvu, ktoré pomáhajú rozkvetu korupcie a sexuálneho zneužívania.

BCG hľadá sponzorov; ak splní svoje ciele, tak predstavitelia organizácie veria, že do apríla 2020 uverejnia celé vydanie správy Red Hat Report. Prvá dokumentácia o severoamerických kardináloch sa môže objaviť na začiatku budúceho roka.

Imám povedal, že motiváciou k projektu boli správy o rozsahu cirkevného zneužívania. "Namiesto toho, aby boli živou obeťou za dobro stáda, tak títo kardináli, biskupi, kňazi obetujú nevinných a mladých na vlastné démonické ciele. Keď vidíme takýto obrat obetavej lásky Krista, musíme všetkými spôsobmi pomôcť reforme." 

V informačnom dokumente BCG hovorí, že ich cieľom je tiež ukázať pozitívnejšiu stránku Cirkvi: "V episkopáte je stále veľa zbožných a odvážnych ľudí. Našou úlohou je ich posilniť - a dokázať svetu, že sa tam nachádzajú. Dúfame, že ich príbehy vyrozprávame v nádeji, že dokážeme predviesť krásu našej Cirkvi a dobrotu hierarchie svetu."