telka.jpg

Zvrat v propagande: Dánske verejnoprávne médium má zdôrazňovať viac kresťanské tradície

141
Kultúra života

Nové usmernenia pre dánsku verejnoprávnu rádiotelevíziu DR znamenajú zdôrazňovanie koreňov spoločnosti v kresťanstve namiesto multikulturalizmu a integrácie, ktoré DR doteraz propagovala.

Dánske ministerstvo kultúry vydalo novú zmluvu  so štátnym vysielateľom DR, ktorý bude musieť jasne uvádzať, že dánska spoločnosť je založená “na princípoch demokracie a má svoje korene v kresťanstve”.

Ako ďalej pokračuje The Local, v predchádzajúcej zmluve sa písalo, že DR by mala pracovať na “podpore integrácie v dánskej spoločnosti”, čo sa práve v novej 20-stranovej dohode zrušilo a teraz je poslaním “podporovať Dánsko postavené na hodnotách demokracie, rovnosti a slobody slova”.

Mediálna politika v Dánsku sa zakladá na politickej dohode medzi vládou a stranami vo Folketingu (dánskom parlamente). Nová dohoda (Mediepolitisk aftale) s dôrazom na kresťanstvo sa bude vzťahovať na obdobie rokov 2019-2023. Presadila ju antiimigračná Dánska ľudová strana (DF), ktorá sa usilovala zdôrazniť dánsku kultúru v novej vládnej dohode o mediálnej politike.

“Ide o sprísnenie, ktoré sme uviedli v porovnaní s predchádzajúcim znením, ktoré zaviazalo DR zvlášť uznať kresťanské kultúrne dedičstvo. Cítili sme, že to bolo príliš slabé. Preto sme požadovali túto špecifikáciu, ktorá jasne uvádza, že DR musí vo väčšom rozsahu prezentovať kresťanské kultúrne dedičstvo,” uviedol pre noviny Politiken Morten Marinus z Dánskej ľudovej strany.

Znenie novej dohody blokovali iné strany. Jacob Mark, mediálny hovorca v Socialistickej ľudovej strane, si myslí, že je to “nesprávne stanovenie priorít konzervatívnych hodnôt a ďalší krok smerom k politickej agende, ktorá nechce integrovať ľudí”.

Pre Marianne Jelvedovú, mediálnu hovorkyňu u sociálnych liberálov (Radikale Venstre) je to “alarmujúce, pretože je to vylúčené v rozmanitej spoločnosti, ako je Dánsko”, a dodala: “Dánska spoločnosť je postavená na kresťanských hodnotách, ale rovnako aj na slobode prejavu a rozmanitosti.”

RT dodáva, že Dánsko má aj osobitné ministerstvo pre cirkevné záležitosti. Prevažne evanjelické obyvateľstvo patrí v 75% do tzv. Dánskej cirkvi (Dansk Folkekirke), ktorá je oficiálnym štátnym náboženstvom. Islam je najväčším menšinovým náboženstvom a v posledných rokoch narástol po príleve utečencov a migrantov.

Podľa údajov z 1. októbra 2017 žilo v Dánsku približne 306-tisíc moslimov (približne 5,3% obyvateľov), kým v roku 2015 pred väčším príchodom migrantov tam žilo približne 263 800 moslimov.