pásy.jpg

Ziolkovský ku správe EÚ o Maďarsku: Ak chce EÚ tlačiť na štáty...

346
Kultúra života

V stredu plénum Európskeho parlamentu v Štrasburgu schválilo kontroverznú správu europoslankyne Sargentiniovej, ktorá kritizuje Maďarsko za údajné porušovanie ľudských práv a demokracieÚtok na slobodu a suverenitu Maďarska podporili aj slovenskí liberálni europoslanci E. Kukan (SDKU), I. Štefanec (KDH) a B. Zala (SMER SD). Ostatní europoslanci boli proti alebo sa zdržali hlasovania.

 

K hlasovaniu o správe sa na sociálnej sieti vyjadril aj kancelár Konferencie biskupov Slovenska Anton Ziolkovský: „zaujali ma slová D. Roháča, ktorý podľa mňa dobre vystihol, prečo bola správa Sargentini proti Maďarsku tendenčná. Dala sa totiž ľahko chápať ako útok na konzervatívne kresťanské hodnoty. Preto lepšie spravili tí, čo za ňu nehlasovali.“

Ziolkovský súhlasí so slovami Orbána o ochrane kresťanstva v Európe:

„Potešilo ma jeho tvrdenie, ktoré presne pred týždňom v podobnom duchu povedali biskupi strednej a východnej Európy na summite v Bratislave: “Treba urobiť všetko, aby sa Európa vrátila k svojim prirodzeným a kresťanských koreňom. Jej inštitúcie, vrátane súdov, by mali rešpektovať autonómiu krajín stredo-východnej Európy v kultúrnej a etickej oblasti. Znepokojenie vyvolávajú najmä nadnárodné rozhodnutia, ktoré nanucujú, často nepriamym spôsobom, riešenia v protiklade s ústavami a kultúrami jednotlivých krajín – čím prehlbujú rozdelenie a pôsobia proti integrácii,“ dodal.

Inými slovami povedané, že „ak chce EÚ tlačiť v takých témach ako Istanbulský dohovor, LGBTI alebo sa bude pokračovať v rozhodnutiach ako v kauze Coman, nech zabudne na jednotu a integráciu,“ upozornil Ziolkovský.

Správa totiž obsahovala aj kritiku nových učebníc, ktoré stále obsahujú rodové stereotypy v znázornení ženy hlavne ako matky a manželky. Maďarsku sa tiež vyčíta, že obmedzené vymedzenie pojmu rodiny by mohlo viesť k “diskriminácii”, pretože nezahŕňa určité druhy rodinného usporiadania, napríklad páry rovnakého pohlavia. Sargentiniovej vadila aj tradičná forma rodiny, ktorej ochrana je zaručená ako základ na prežitie národa. Tá by sa totiž nemala dostať do nerovnováhy s politickými, hospodárskymi a sociálnymi právami žien a posilňovaním ich postavenia.

Správu za hysterickú a bez logiky označil aj bývalý minister vnútra Vladimír Palko (viac v článku).