Tomas.jpg

Halík: Treba podporiť pápeža Františka, nenechajme ho umlčať

422
Neutral

Katolícka cirkev sa nachádza v kritickom okamihu svojich dejín a pápež potrebuje podporu, aby vykonal ďalekosiahlu reformu, tvrdí kňaz a teológ Tomáš Halík.

Ako informuje Echo24 podľa agentúry ČTK, Halík sa v septembri chystá na svoje prednáškové turné po Brazílii. Už pred cestou vyzval latinskoamerickú cirkev, aby obhajovala pápeža Františka a jeho reformné snahy.

K podpore pápeža sa Halík pridal už v minulom roku spolu s profesorom Paulom Zulehnerom z Viedenskej univerzity vo forme otvoreného listu, ktorý podpísalo 75-tisíc ľudí spolu so 150 profesormi teológie zo štyroch kontinentov.

Podľa Halíka je súčasná kríza katolíckej cirkvi taká ako v dobe reformácie a Francúzskej revolúcie. Jedným z aspektov zlyhania určitého typu cirkvi je aj sexuálne zneužívanie, čo si vyžaduje “ďalekosiahlu reformu nielen cirkevných štruktúr, ale aj prístup cirkvi k mnohým oblastiam a témam”.

Halík dodáva, že pápež František začal odvážne s nutnou reformou v duchu evanjelia, čo “vyvolalo paniku v určitých katolíckych kruhoch a tie zaujali tvrdý postoj voči pápežovi stupňujúc svoje útoky”. Týmto sa Halík pridal na stranu mainstreamových médií, ktoré opodstatnenú kritiku v oblastiach morálky nazývajú “útokmi konzervatívcov na pápeža”. Dôvodom je prelomový dokument bývalého nuncia USA Carla M. Vigana, ktorým Vigano zverejnil, že pápež František vedel o morálne neprípustnom správaní jedného z kardinálov v USA a napriek sankciám, ktoré mu pápež Benedikt XVI nastolil a nariadil stiahnutie z verejného života, pápež František ho vo funkcii ponechal a spravil si z neho osobného poradcu pri výbere ďalších biskupov v USA. V dokumente Vigano dokonca vyzýva na rezignáciu najvyššieho predstaviteľa Cirkvi.

Podľa Halíka by v tejto situácii mali členovia cirkvi preukázať pápežovi vernosť a podporu. Umlčanie hlasu pápeža Františka by totiž podľa neho malo “katastrofálne následky nielen pre vierohodnosť katolíckej cirkvi, ale aj pre všetkých zápasiacich o nádej voči pokušeniu rezignácie vo svete naplnenom strachom, násilím a nenávisťou”.