26-2.jpg

Tak predsa je to muž: Britskú transgenderku preradili do mužskej väznice

272
Kultúra smrti

Väznená transgenderka Karen Whiteová údajne napadla štyri ženské spoluväzenkyne v britskom väzení, za čo bola preradená do mužskej väznice, uviedol Daily Mail.

Súd minulý rok poslal “51-ročnú Whiteovú” do väznice New Hall vo Wakefielde na západe anglického grófstva Yorkshire. Keďže tento rodený muž už dva roky žil ako žena, zaradený bol medzi ženy. No medzi septembrom a novembrom táto “žena” štyrikrát sexuálne napadla spoluväzenkyne.

Jej prvý incident údajne nastal krátko po uväzení, keď sa obeťou stala jej kamarátka. Ďalšia potom tvrdila, že Whiteová robila nevhodné komentáre o orálnom sexe s odsúdenými. Tretiu obeť napadla a štvrtá obeť ju obvinila z bozkávania na krku.

Na základe týchto obvinení bola Whiteová presunutá do mužskej väznice.

Podľa britských zákonov môžu transgenderi legálne zmeniť svoje pohlavie na rodnom liste, ak majú lekársku diagnózu “genderovej dysfórie” a žili už podľa svojho vybraného pohlavia najmenej dva roky. To sa týka aj zaradenia transsexuálneho väzňa do mužskej alebo ženskej väznice, aj prípadu Whiteovej.

V marci 2017 bolo v Anglicku a vo Walese 125 transsexuálnych väzňov, kým v predchádzajúcom roku ich bolo len 70.

Daily Mail pridáva ešte jednu informáciu, že v Británii v roku 1999 získali väzni-transgenderi právo na chirurgickú zmenu svojho pohlavia.