Glum-Francis.jpg

Pápež František mlčal, keď si Írsko zvolilo potraty. Prečo?

894
Zuzana Smatanová
Kultúra smrti

Svet ešte stále krúti hlavou nad nedávnym údajným komentárom pápeža Františka o homosexualite, a už je tu čosi ďalšie; pontifik totiž priam ohlušujúco mlčí v súvislosti s teraz už ´strateným´ írskym referendom o potrate.

Pápež František údajne povedal mužovi, ktorý sa stal obeťou sexuálneho zneužívania kňazom, že Boh ho „stvoril“ ako gaya a že je to „v poriadku“; titulky okamžite obleteli svet. Tlačový úrad Vatikánu tento komentár nepotvrdil, ale ani nepoprel.

Veľa ľudí si všimlo minimálnu angažovanosť Katolíckej cirkvi v kampani za zachovanie pro-life Ôsmeho dodatku (k Zákonu o ústave Írska z roku 1983; ide o vložený pododdiel, uznávajúci rovnaké právo na život tehotnej ženy a nenarodeného dieťaťa; pozn. prekl.), čiastočne aj preto, lebo prípady homosexuálneho zneužívania sa v Írsku tak rozmohli, že úplne zničili dôveryhodnosť Katolíckej cirkvi. Aj napriek pontifikovej reputácii „pokrokovosti“ mohol jeho názor predsa len pomôcť pro-liferom, keď sa snažili zvíťaziť v referende. 

„Pri schvaľovaní zákona o Ôsmom dodatku v roku 1983 zohrala Katolícka hierarchia nemalú úlohu“, informuje BBC. „V posledných rokoch však s odhaleniami o biskupoch, ktorí neudali pedofilných kňazov úradom, jej popularita prudko klesá.“

BBC porovnávalo „triumfálnu“ návštevu pápeža sv. Jána Pavla II v Írsku, ktorá predchádzala prijatiu Ôsmeho dodatku, s očakávanou návštevou pápeža Františka v Írsku, počas ktorej „nájde krajinu, systematicky ničiacu dedičstvo a odkaz návštevy sv. Jána Pavla II.“ Situáciu komentoval aj New York Times:

„Írsko je očividne na najlepšej ceste vycúvať z ovčinca Rímskokatolíckej cirkvi a zapadnúť do sekulárnej Európy. Cirkev v Západnej Európe, kedysi mocnej bašte katolicizmu, slabne a zaniká. V nemalej miere k tomu prispievajú škandály sexuálneho zneužívania duchovenstvom, ako aj neschopnosť Cirkvi udržať krok so súčasnými katolíkmi a vychádzať im v ústrety. Návštevnosť kostolov prudko klesá, farnosti sa zlučujú, nových kňazov, ani rehoľných povolaní takmer vôbec niet. Gay „manželstvá“ sú na vzostupe a potraty sa vo veľkej miere legalizujú.“

A N.Y.Times pokračuje: "Napriek tomu František nevyhlasuje poplach, ani nevyzýva veriacich k ostražitosti a obrane. Zdá sa, že sa zmieril s tým, že zbožná katolícka Európa vkĺzla vo veľkom štýle do poriadneho chaosu ... V každom prípade v nedeľu popoludní, po referende v Írsku, na ňom nebolo znať, či ho jeho výsledky rozrušili a či sa pre ne trápi alebo nie."

Pápežovo mlčanie ako reakcia na to, že pôvodne katolícka krajina si v referende zvolila vnútorne nezriadené zlo, je pripomienkou jeho postupu počas diskusií o zväzkoch osôb rovnakého pohlavia v Taliansku.

V súvislosti s bioetikou a morálkou sa pápež František angažoval v známych prípadoch malinkých detí Alfieho Evansa a Charlieho Garda, ktorých vlastní rodičia doslova bojovali s nemocnicami v Anglicku, aby sa o svojich synov mohli starať niekde inde. Pre obidvoch chlapcov ponúkol Svätý Otec miesto v rímskej nemocnici Bambino Gesu, a v Alfieho prípade dal pripraviť vojenskú helikoptéru, aby ho mohla do tejto nemocnice previesť.

Pápež František má naplánovanú návštevu Írska v auguste, kedy by sa mal zúčastniť Svetového stretnutia rodín; udalosti, ktorú írski biskupi už využili na pretláčanie kauzy LGBT.