Bishop-Schneider-2.jpg

Biskup Schneider vysvetľuje, ako sa vysporiadať s "heretickým kazateľom"

873
Milko Kostovič
Kultúra života

Katolíci by mali úctivo "reagovať na heretického kazateľa s pevnou a nemennou náukou Cirkvi," povedal dnes biskup Athanasius Schneider na Rímskom fóre života. Biskup tiež poznamenal, že počas štvrtého storočia "takmer celý episkopát" akceptoval herézu, no napriek tomu samotná Cirkev neupadla do omylu.

Udialo sa to počas Ariánskej krízy, vysvetľoval biskup pro-life a pro-family lídrom zhromaždeným na Pápežskej univerzite sv. Tomáša Akvinského (Angelicum). Kazatelia vtedy podporovali herézu "veľmi rozšíreným spôsobom" a "takmer celý episkopát zlyhal a podľahol kacírstvu z rozličných dôvodov (a) motivácií."

S odkazom na analýzu Ariánskej herézy blahoslaveného Johna Henryho Newmana, biskup Schneider uviedol, že verní laici, nie ich pastieri, zachovali čistotu Katolíckej viery, hoci "biskup je podľa obradu jeho vysviacky... tzv. doctor fide... Toto je jeho úloha. A (navyše) dokonca, pápež je doktorom viery."

Ak teda predstavitelia Cirkvi podporujú omyl, "veriaci nesmú počúvať herézu a heretickému pastorovi odpovedajú pevnou, nemennou náukou Cirkvi."

Biskup navrhol: "Povedzte s úctou: "Ja poznám svoju vieru. Ja viem. Mám katechizmus všetkých čias. To sa nemôže zmeniť. A za túto vieru som pripravený zomrieť. Vaša Excelencia, ste pripravený zomrieť? Prosím, pridajte sa ku mne."