MATURANTKA chcela na stužkovej svoju PARTNERKU, škola povedala NIE - a ZAPLATILA POKUTU 35 tisíc dolárov

3,903
Kultúra smrti

USA, Jackson, júl 2010 (LifeSiteNews.com) – Americký školský úrad odsúhlasil zaplatenie odškodného vo výške 35 tisíc dolárov tínedžerke, kvôli ktorej zrušili stužkovú. Constance McMillenová trvala totiž na tom, že si na stužkovú privedie svoju homosexuálnu partnerku.

Okrem toho úrad odsúhlasil „antidiskriminačnú“ politiku pre tínedžerov, ktorí sa považujú za homosexuálov. Je to opatrenie Amerického zväzu pre občianske slobody (ACLU) s názvom precedent setting.

Škola varovala slečnu McMillenovú, aby zmenila svoj pôvodný plán obliecť sa do smokingu a priviesť svoju partnerku. Keď na tom Constance trvala, škola celú akciu jednoducho zrušila. Predstavenstvo sa odvolalo na školský kódex obliekania, podľa ktorého „oblečenie a celkový vzhľad nesmú byť príčinou pohoršenia.“

Constance podala na školu žalobu a vyhoveli jej. Škola uhradí okrem 35 tisíc dolárov aj súdne poplatky a odsúhlasila tiež právo súdu vstupovať do rozhodnutí, ktoré sa budú školy týkať. Členovia predstavenstva tiež zaviedli zákaz diskriminácie a prenasledovania na základe sexuálnej orientácie či identity pohlavia. Podľa ACLU ide o prvú politiku verejnej školy takéhoto druhu v Mississippi.

Ešte v marci sudca federálneho súdu odmietol McMillenovej požiadavku, aby celú stužkovú preplatila škola. Uznal však to, že zrušením stužkovej školskí predstavitelia porušili McMillenovej právo podľa Prvého dodatku.

„Myslím, že je skvelé, že existuje tak veľa ľudí, ktorí rozumejú rozdielu medzi správnym a nesprávnym,“ hovorí McMillenová vo videovyhlásení ACLU. V písomnom vyhlásení McMillenová uviedla: „Nikdy nedostanem moju stužkovú späť, ale stojí to za to, ak sa veci v mojej škole zmenia.“

McMillenová v júli dostala na znak uznania od rôznych dobrodincov množstvo finančných darov: Tonic.com jej venoval ďalších 30 tisíc dolárov a poputoval k nej aj výťažok benefičného koncertu na jej počesť s názvom „Všetko je láska, všetko je Woodstock“. 

Vo svete homosexuálov sa McMillenová ocitla na vrchole popularity: v apríli prezentovala cenu na 21. výročnej GLAAD Mediálnej cene v Los Angeles. V júni ju pozvali na recepciu homosexuálnych lídrov do Bieleho domu, ktorej sa zúčastnil aj samotný prezident Obama. V rovnakom mesiaci bola ceremoniárkou „Pochodu hrdosti“ v New Yorku.

Jej stránka na Facebooku „Nechajte Constance vziať svoju priateľku na stužkovú“ sa pýši počtom 400 tisíc fanúšikov.

Kathleen Gilbertová