Betty_be_here_for_me.jpg

Londýnska mestská rada zakazuje pro-life aktivistom modliť sa pred potratovým strediskom

277
Zuzana Smatanová
Kultúra smrti

Londýnska mestská rada sa v utorok jednomyseľne uzniesla na zákaze pro-life hliadok, ktoré pred miestnymi potratovými strediskami fungujú bez akéhokoľvek incidentu už viac ako 23 rokov. 

V pondelok večer Ealing council (miestna rada) hlasovala za využitie PSPO (Public Space Protection Order – Výnos o ochrane verejného priestranstva) na to, aby zabránila zástancom pro-life modliť sa vonku pred potratovou klinikou Ealing Marie Stopes a ponúkať pomoc ženám, ktoré vchádzajú na kliniku alebo z nej vychádzajú. Pro-life aktivisti teraz nemôžu stáť bližšie ako 100 metrov od potratového strediska.

Kontroverzný PSPO umožňuje miestnym a mestským radám obmedzovať legálne aktivity v rámci určitého územia. Kritici, ako napríklad Národná rada za občianske slobody, sa vyjadrila, že PSPO bol týmto činom zneužitý na to, aby „z činnosti, ktorá nie je trestná, urobil trestný čin“ a obmedzil tak slobodu prejavu a právo na protest.  
 
Hliadka pro-life aktivistov pred klinikou Ealing Marie Stopes už funguje viac ako dvadsaťtri rokov. Clare McCulloghová z pro-life Good Counsel (dobrá rada) Network povedala v októbri minulého roka pre LSN, že pro-life dobrovoľníci stávajú pred klinikou šesť dní v týždni už od roku 2013. Jej skupina ponúka ženám alternatívy k potratu, ubytovanie a jedlo pre tie z nich, ktoré sa nemajú na koho obrátiť. Pre BBC Radio 4 McCulloghová nedávno uviedla, že od Good Counsel Network prijalo pomoc už viac ako 500 žien. Podľa nej bola atmosféra pred klinikou po celé roky úplne pokojná, kým pred dvoma rokmi neprišla na scénu pro-potratová skupina Sister Supporter.

Sister Supporters, ktoré majú oporu v miestnej členke parlamentu Rupe Huqovej, už od roku 2016 nahlas protestujú proti pokojnej a tichej pro-life hliadke pred klinikou. Niektoré z členiek Sister Supporter boli v pondelok večer na radnici v Ealingu, aby sa uistili, že mestská rada zakáže pro-liferom slobodu prejavu. Očitý svedok uviedol, že so ženou, ktorej pro-liferi pomohli, zaobchádzali členky Sister Supporter s neúctou a pohŕdaním. 

 
„Bolo hrozné pozerať sa, ako sa beloška zo strednej vrstvy snaží vypískať, vyprovokovať a zo všetkých síl prekričať prisťahovalkyňu tmavšej pleti, ktorá svedčila o tom, ako si mohla nechať svoje deti a živiť ich“, tweetovala pro-liferka Caroline Farrowová. „Niektoré ženy sú ´rovnocennejšie´ než iné.“ A pokračovala popisom hlboko dojímavej scény, ktorá sa tam odohrala: „Betty, mladá mamička, ktorá si nechala svoje bábätko vďaka ponúknutej pomoci a podpory, sa spontánne hodila na kolená a prosila pro-liferov aby zostali a pomohli aj iným ženám, ktoré sú v podobnej situácii ako bola ona.“

Po oznámení výsledkov hlasovania mestskej rady začali Sister Supporters búrlivo aplaudovať. Ich zakladateľka Anna Veglio-Whiteová prehlásila, že „Sloboda prejavu je limitované právo; nie je absolútne a nikdy nenahradí právo žien na anonymitu.“

Podľa slov Farrowovej pre LSN začali zástancovia pro-life po vyhlásení výsledkov hlasovania nahlas spievať hymnus Salve Regina (Zdravas´ Kráľovná).

„Bola to po všetkých stránkach dojímavá a zvláštna chvíľa. Môžem ju opísať len tak, že sme sa cítili, akoby sme stáli pod krížom“, dodáva.

Matky, ktorým pro-liferi z Ealingu pomohli, sa zhromaždili pred radnicou. Oslovila ich Alithea Williamsová zo SPUC (Society for the Protection of the Unborn – Spoločnosť pre ochranu nenarodených):

„Demokracia v Spojenom kráľovstve prežíva veľmi zlý deň. Mestská rada po prvýkrát v histórii zakázala svedkovi pokojne svedčiť na verejnosti a slobodne sa vyjadriť. Zákaz činnosti pro-liferov priamo porušuje základné slobody a ľudské práva v Spojenom kráľovstve až do takej miery, že je to právne napadnuteľné. Najšokujúcejšie na tom je, že mestská rada svojím hlasovaním v podstate zakázala verejnosti ponúkať charitatívnu pomoc zraniteľným a bezbranným ženám.“

Williamsová sa ďalej vyjadrila, že ženy, ktoré rozprávali o pomoci, ktorej sa im prostredníctvom Good Counsel Network dostalo, sú „nešťastné a zničené“ z toho, že ďalším ženám, ktoré sa ocitnú v podobnej situácii ako oni, bude táto alternatíva k potratu odoprená. Teraz sú ženy vydané „na milosť a nemilosť“ vykričaných zariadení so zlou povesťou, ako je klinika Marie Stopes. 

„Je to ... zlá správa pre ženy, pretože ich to vystavuje na milosť a nemilosť potratovému priemyslu“, hovorí Williamsová. „Čo sa týka starostlivosti o pacienta a bezpečnosti, si Marie Stopes udržuje desivý rekord, čoho dôkazom sú správy Komisie pre kontrolu kvality starostlivosti, ktorá ich ostro kritizuje za celý zoznam zneužívaní, ako aj za porušovanie bezpečnostných predpisov, a ´kultúru, pôsobiacu proti rozhodnutiu pacienta´. Je ´voľba´, ponúkaná touto organizáciou, naozaj to jediné, čo chce mestská rada v Ealingu sprístupniť týmto ženám?“

Zákaz na základe PSPO nadobudne účinnosť 23. apríla. Po šiestich mesiacoch ho majú prehodnotiť. Už teraz však má na pro-life svedkov pred klinikou Marie Stopes veľmi zlé následky. Len deň po spomínanej udalosti napadol okoloidúci muž pro-life svedkyňu Andreu, ktorá stála pred klinikou:

„Kvôli pondelňajšiemu rozhodnutiu napadol okoloidúci muž dobrovoľníčku, ktorá stála na „hliadke“ pred klinikou v Ealingu“, tweetovala Caroline Farrowová. „Po prvýkrát za dvadsať rokov sa verejnosť vďaka tomuto rozhodnutiu začína uchyľovať k násiliu“.