Foto_Lettera.jpg

Dôveryhodnosť Vatikánu sa otriasa: fotka Benediktovho listu úmyselne pozmenená

665
Milko Kostovič
Neutral

Pozn. šéfredakora: prosíme čitateľov aby brali do úvahy že redakcia LIFENEWS články preberá zo zahraničného zdroja. Informujeme o dianí v Cirkvi a nevyhľadávame primárne články negatívne ladené voči pápežovi. Redakcia uznáva autoritu Cirkvi, a v zmysle svojej misie, informuje o dianí (aj) v nej.

********

Vatikán minulý týždeň zverejnil časti listu pápeža Benedikta a katolícky svet sa náhle zbláznil. 

Dôvod? Pretože v liste sa uvádza, že "pápež František je muž hlbokej filozofickej a teologickej formácie" a že 11-dielna teologická práca o teológii pápeža "pomáha vidieť vnútornú kontinuitu medzi dvoma pontifikátmi" Františka a Benedikta.

Takmer okamžite začali ľudia, ktorí sú znepokojení súčasným pontifikátom, označovať list za falošný. 

"Tridsaťpäť rokov," napísal jeden šokovaný katolík na Twitteri, "čítania, analýz a písaní o dielach Jozefa Ratzingera poskytuje viac než dostatok skúseností, aby som vedel, že by sa nikdy neuchýlil k takýmto otrepaným a jednoduchým bergogliánskym banalitám, ktoré sú v tomto liste obsiahnuté." Išlo o pocit, ktorý sa opakoval na sociálnych sieťach. 

Iní špekulovali o tom, že Benedikt sa stal "väzňom" Vatikánu, "zlého podsvetia ... internacionalistov s peniazmi a mocou" zodpovedných za prevrat, ktorý zbavil Benedikta právomocí atď. Meno George Soros sa objavilo aspoň raz v mojich informačných kanáloch v súvislosti s najnovším vývojom.

V podstate každá nepodložená teória ľudí o tom, prečo Benedikt abdikoval, kto bol za tým a čo je nútený dnes urobiť, sa vrátila na povrch s plnou parádou - všetko v dôsledku jednoduchého a krátkeho listu o niektorých knihách, ktoré, ako sa ukáže, bývalý pápež nemá ani čas čítať.

A posledná časť je miestom, kde sa príbeh stáva zaujímavým. Najprv list iba jednoducho prečítal Msgr. Viganò z Vatikánskeho sekretariátu pre komunikáciu pri prezentácií kníh o teológií pápeža Františka a zverejnené boli výňatky bez úplného textu. Niektoré správy hovoria, že na prezentácii boli prečítané iba časti listu, iné, že celý list. List Benedikta sa spolu s knihami objavil v propagačnej fotografii odoslanej médiám v pondelok 12. marca. Pozrite sa, či nevidíte niečo zvláštne - viď titulnú fotku. 

Prvá vec, ktorú si všimnete, je, že hromada kníh vpravo zakrýva všetko okrem podpisu bývalého pápeža. Je tam evidentne nejaký text - môžeme vidieť slová "la saluto" nad podpisovým riadkom, ale to je všetko. 

Ale čo si ľudia okamžite nevšimli - najmä preto, že mäkký záber okolo okrajov fotky je bežnou štylistickou technikou - spočíva v tom, že dve spodné línie prvej strany listu sú rozmazané do tej miery, že nie sú čitateľné. 

Keď Sandro Magister zverejnil celý text listu, pochopili sme, čo je skryté pomocou šikovnej inscenácie a použitia niektorých filtrov programu Photoshop. Zo skutočného textu vedľa obrázka sa dá zostaviť tvar slov, "Tuttavia non mi sento di scrivere su di essi una breve e densa pagina teologica perché in tutta la mia vita è sempre stato chiaro che…"

Je to úvodný riadok odseku, ktorý v slovenčine znie:

Napriek tomu nemám pocit, že o nich môžem napísať krátku a komplexnú teologickú správu, pretože po celý môj život bolo vždy jasné, že by som písal a vyjadroval sa iba ku knihám, ktoré som aj skutočne prečítal. Bohužiaľ, keby len z fyzických dôvodov, tak nedokážem v najbližšej budúcnosti prečítať jedenásť malých zväzkov a to skôr, že mám iné povinnosti, s ktorými som už skôr súhlasil. 

Napriek pomerne priateľskej podpore Františka bol bývalý pápež očividne znepokojený požiadavkou, aby napísal niečo väčšieho významu o novom súbore teologických textov. Benedikt povedal, že nemá čas si dôkladne prečítať knihy, o ktorých podporu bol požiadaný a z dôvodu zdravotných a časových obmedzení to ani neplánuje. 

Ide o sotva zničujúce sklamanie pre PR Vatikánu. Dva predchádzajúce odseky by mali byť postačujúce. Napriek tomu sa niekto vo Vatikánskom sekretariáte pre komunikáciu zrejme domnieval, že Benediktove veľmi pozitívne slová o jeho nástupcov neboli dostatočne jednoznačné a preto bola fotka sfalšovaná a menej dôrazná časť bola skrytá. 

Ešte prekvapujúcejšie je priznanie Vatikánu v dnes publikovanej správe o tomto príbehu, že porušili to, čo organizácia Associated Press nazýva "striktnými normami, ktoré zakazujú digitálnu manipuláciu fotografii" - normy dodržiavané "väčšinou nezávislých spravodajských médií". 

Vatikán vo štvrtok pripustil, že rozmazal dva posledné riadky prvej strany, kde Benedikt začal vysvetľovať, že v skutočnosti nečítal predmetné knihy. Uviedol, že nedokáže prispieť k teologickému hodnoteniu Františka podľa požiadaviek Vigana, pretože má na práci iné projekty.

Vatikán nevysvetlil, prečo rozmazal riadky inak než tým, že nikdy nezamýšľal uverejniť celý text. 

Nedávno sa do môjho domu vkradol niekto známy našej rodine, zatiaľ čo sme boli mimo mesta. Mali sme okamžité podozrenie a prebehlo zadržanie, ktoré viedlo k priznaniu. Na otázku, prečo to urobil, sa mladý muž zrejme pokúšal vysvetliť, okrem iných zle premyslených dôvodov, že "si nemyslel, že ho chytia" - mysliac si, že to nejako zmierni hlúposť skutku. (Nebudete prekvapení, keď sa dozviete, že toto zdôvodnenie ho neuchránilo pred odsúdením a výkonom trestu za jeho skutky.) 

V podstate to isté tu hovorí Vatikán: "Neplánovali sme zverejniť celý list, takže sme si nemysleli, že nás prichytia pri pokuse oklamať verejnosť." No boli prichytení a znova si poškodili dôveryhodnosť u niekedy naklonených sekulárnych médií:

Chýbajúci obsah významne pozmenil význam citátov, ktoré sa Vatikán rozhodol zdôrazniť, ktoré boli často vyzdvihované médiami. Tieto citácie naznačujú, že Benedikt čítal zväzky, súhlasil s nimi, zhodnotil ich a v plnej miere odporučil. Falšovanie fotografie je význačné, pretože spravodajské média sa spoliehajú na vatikánskych fotografov v prípade fotografii pápeža na udalostiach, ktoré sú uzavreté pre nezávislé médiá. 

Príbeh o Vatikáne, ktorý klame verejnosti, nie je ničím novým. Písali sme o tom už skôr tu a tu a pravdepodobne aj na iných miestach. Ide bohužiaľ o všednú tému, ktorá má vážne dôsledky pre Svätú stolicu. Ak sa im nedá dôverovať v takýchto menej významných záležitostiach, čo potom v prípade dôležitejších vecí? Prečo by sme mali akceptovať čokoľvek, čo hovoria - tvrdenie alebo odmietnutie - len nie ako pohodlnú lož, ktorá má podporiť naratív, ktorý presadzujú? 

Vari znepokojujúcejší je ešte vplyv tejto nečestnosti na veriacich. Nemyslel som si, že niekedy zažijem toľko Katolíkov, ktorí dospejú k okamžitému záveru, že niečo, čo vyšlo v mene pápeža, bol podvod - a je ťažké ich z toho viniť. Bola to reakcia na to, keď pápež Benedikt údajne vydal odmietavé stanovisko v reakcii na náš príbeh o Treťom tajomstve a o. Dollingerovi. (Odvtedy sa domnievam, že odmietnutie mohlo byť v skutočnosti pravdivé, no to už je iný príbeh). 

V tomto prípade som sa celý čas domnieval, že vyjadrenie solidarity v tomto liste medzi dvomi pápežmi bolo autentické - prečítajte si skvelý článok Hilary White na portáli The Remnant, ak chcete pochopiť prečo - no priznanie viny zo strany Vatikánu teraz odstránilo väčšinu zostávajúcich pochybností. Prečo by si mali spôsobovať problémy napísaním falošného listu - a potom sfalšovať jeho fotografiu - to nepodporuje to, čo používali na jeho propagáciu?

Čo nie je falošné, je hnev a zrada, ktorú mnohí katolíci cítia - hnev a zrada, ktorá sa len prehĺbi kvôli udalostiam tohto týždňa.