shutterstock_212783182.jpg

Študent vyhodený z hodiny, keď povedal, že existujú len dva pohlavia

382
Milko Kostovič
Kultúra smrti

Študent religionistiky dostal zákaz navštevovať kurz náboženstva, keď tvrdil, že existujú len dva pohlavia. Jeho naplánované májové promócie sú tak ohrozené. 

Lake Ingle, starší študent univerzity v Pennsylvánii (IUP), uviedol, že bol potrestaný profesorkou Alison Downieovou, keď spochybnil jej výučbu na hodine: "Kresťanstvo 481: Ja, hriech a vykúpenie". 

Portál Campus Reform o tom napísal článok:

Trieda bola 28. februára nútená sledovať konferenciu TED-Talk, kde vystupovala transgender žena Paula Stone, ktorá uvádzala príklady "mansplainingu" (keď muži radi poučujú ženy, pozn. prekladateľa), "mužských privilégií" a systematického sexizmu. Po tomto videu Ingle napísal, že učiteľka "otvorila diskusiu LEN PRE ŽENY. Nedovolila mužom, aby prehovorili, pokiaľ o tom mohli hovoriť ženy." 

Ingle uviedol, že po uplynutí času "využil túto príležitosť a poukázal na oficiálny názor biológov, ktorí tvrdia, že existujú len dva biologické pohlavia", a vyvrátil "mzdový rozdiel medzi rodmi". Následne hodina pokračovala normálnym spôsobom.

"Diskusia bola otvorená a neprehovorila ani jedna žena. Prešlo asi tridsať sekúnd a stále sa žiadna neozvala. Takže som sa rozhodol, že je prípustné, aby som vstúpil do konverzácie, hlavne preto, lebo som cítil, že samotná konverzácia bola pri tejto štruktúre úplne nevhodná," povedal Ingle pre Campus Reform. "Namietal som proti použitiu historiek jednej ženy pri vstupe do diskusii, v ktorej boli považované za realitu. Pri mojej námietke sa ma Dr. Downieová pokúsila umlčať, pretože nie som žena."

Ingle sa neskôr dozvedel, že úsilie zapojiť sa do intelektuálnej a kolegiálnej diskusie vyústilo do jeho vykázania z hodín profesorky. 

Profesorka Downieová referovala o Ingleovi správe školy pre nápravné opatrenia a okrem iného ho obvinila zo "zlostných výbuchov v reakcii na požiadavku vypočuť si trans rečníčku, ktorá hovorila o realite privilegovania bielych mužov a sexizmu" a z "neúctivých poznámok namierených na platnosť trans identity a trans skúsenosti."

Portál Campus Reform získal list adresovaný študentovi od dekana Dr. Timothyho Moerlanda, ktorý sa snažil napraviť situáciu donútením študenta, aby sa priznal k vine a zároveň očistením profesorky z akéhokoľvek chybného konania.

V schvaľovacom liste sa uvádza, že "Lake napíše profesorke ospravedlnenie, ktoré sa bude konkrétne venovať každému z neúctivých správaní popísaných vyššie."

"Lake (Ingle) začne hodinu ospravedlnením sa k triede za svoje správanie a potom si v tichosti vypočuje, ako sa profesorka a/alebo každý študent, ktorý bude chcieť prehovoriť, cítili počas jeho neúctivého a znepokojujúceho výbuchu," píše sa ďalej v liste. "Vzhľadom na vážnu povahu problému vám nie je dovolená účasť na týchto vyučovaniach na základe Normy o vyrušovaní na hodinách."

"Profesorka porušuje moje práva vyplývajúce z Prvého dodatku kvôli skutočnosti, že moje názory a ideológia sa líšia od tých jej," vysvetľoval Ingle pre stanicu Fox News. "Takže to vzala na seba, aby ma umlčala a strápnila - šikanovala - za to, že som prehovoril na hodine."

"Počas mojich náboženských štúdií som mal profesorov, ktorí ma urážali za odmietavé názory, nazývali ma "rasistom" ši sexistom" a zdiskreditovali moje názory na základe mojej rasy, rodu a sexuálnej orientácii," uviedol Ingle v dnes už zmazanom príspevku na Facebooku. "Som presvedčený, že rozhodnutie učiteľa udeliť mi tieto tresty je pokusom zastrašiť ma k zmene mojich názorov a urobiť z toho záležitosť slobody prejavu."

V profesorkinom profile na stránke univerzity sa píše, že získala doktorát zo Systematickej teológii na katolíckej inštitúcii, univerzite Duquesne v Pittsburghu, "so zameraním na kresťanskú feministickú teológiu. Jej akademické záujmy zahŕňajú ekofeministické teológie, teológie hendikepovaných, náboženské chápanie seba a memoárov, náboženské témy v literatúre a filme a medzináboženský dialóg. Je tiež aktívna v štipendiách pre vyučovanie."

V jej profile sa ďalej uvádza, že je členkou Fakulty pre ženské a genderové štúdie a Programov štúdii o udržateľnosti a slúži ako poradný koordinátor pre Oddelenie náboženských štúdií.

"Downieová získala ocenenie Uznania fakulty v oblasti Pedagogického obsahu od Univerzitného centra pre výučbu excelentnosti," uvádza univerzita. 

Okrem svojich akademických zodpovedností si Downieová niekedy vyleje dušu - a jej antipatiu voči tým, ktorí ju nemajú radi - na neakademickom blogovom webe Feminizmus a náboženstvo, čo naznačuje, že jej agresívne šikanovanie nie je obmedzené iba na triedu.

Toto napísala v nedeľu: 

Stalo sa mi, že som prechádzala autom popri nekonfesijnej cirkvi v malom univerzitnom mestečku, v ktorom žijem. Prenajímajú si priestor na hlavnej ulici v starom kine. V tento deň sa na chodníku zhromaždila skupinka cirkevných nadšencov propagujúcich služby, pričom začínali s ručne vyrobenými plagátmi. Vyzerali väčšinou mlado a predstavovala som si, že budú asi študenti na univerzite, kde učím. Pozrela som sa na nich a premýšľala, či by som medzi nimi spoznala svojho študenta. 

Mladý muž, ktorého som nespoznala, sa naklonil k obrubníku keď som prechádzala okolo a namieril na mňa svoj plagát. Písalo sa na ňom: "Usmej sa! Je nedeľa!"

Cítila som sa, ako by som dostala facku, bola som omráčená a potom ... rozzúrená. 

ROZZÚRENÁ proselytizérom (osoba, ktorá obracia  ľudí na vieru, pozn. prekladateľa), ktorý chcel rozjasniť niekoho deň radostným nápisom. 

Hoci som odhodlane išla mlčky ďalej, chcela som prudko zabrzdiť, zaútočiť na skupinku žiariacich šťastných mladých ľudí a hodiť Molotov kokteil náhlej smrti, duševnej choroby, tragédie a utrpenia všetkého druhu na ich cirkevnú street párty. "NIE! Nebudem sa usmievať, pretože je nedeľa. A kto si, aby si mi hovoril, čo mám robiť? Kto si, aby si naznačoval, že ak sa neusmejem, tak nevyhovujem vášmu chápaniu toho, čo je viera alebo spása?"

Zúrivosť vo mne vrela míle a míle, preliezala mnou hanba, ktorú okolo seba rozsievali títo mladí ľudia v obmedzenej a preto aj arogantnej neznalosti.

Vo svojom ďalšom príspevku nám poskytla pohľad na svoje konanie voči študentovi Lake Ingleovi:

Na hodine, vo svojom profesionálnom živote, som možno hyper-ostražitá pri prevencii potenciálnych nehanebných diskusií. 

Dr. Everett Piper, prezident univerzity Wesleyan v Oklahome (OWU), zverejnil na Twitteri, že sa vzdá školného pre Ingla, aby sa mohol zúčastniť hodín Kresťanstvo 481 a dokončil svoje zostávajúce ročníkové práce na OWU. 

"My naďalej vyučujeme biológiu a kresťanskú ortodoxiu," povedal Piper.

Lake Ingle