ben_and_francis.jpg

Skutočný príbeh zvláštneho listu pápeža Benedikta

1,188
Milko Kostovič
Neutral

Takže aký je skutočný príbeh, ktorý stojí za listom emeritného pápeža Benedikta?

Po prvé, Msgr. Dario Vigano poslal bývalému pápežovi súbor nových kníh o teológii pápeža Františka, požadujúc priaznivú reakciu. To bolo v januári.

Bývalý pápež sa odmietol ku knihám vyjadriť. V skutočnosti ich odmietol čítať, vysvetľujúc, že je príliš zaneprázdnený. To bolo vo februári.

No o mesiac neskôr Vatikánska tlačová kancelária zverejnila list Benedikta, čo viedlo reportérov k domnienke, že Benedikt v zásade schválil teologický prístup pápeža Františka. Malo sa tak stať presne na 5. výročie jeho pontifikátu.

V skutočnosti, list - ktorý, ako poznamenalo niekoľko pozorovateľov, nebol napísaný v známom štýle bývalého pápeža - sa očividne neobmedzoval iba na schválenie. Benedikt pripustil, že pápež František dosiahol významné teologické vzdelanie (otázka, o ktorej sa nepochybovalo) a uviedol, že postrehol "vnútornú kontinuitu" medzi svojim pontifikátom a pontifikátom svojho nástupcu napriek "všetkým rozdielom štýlu a temperamentu". Pápež na dôchodku zároveň pomerne necharakteristickým spôsobom použil list, aby sa bránil proti kritike, že bol skôr osamoteným akademickým pápežom, než angažovaným.

Napriek tomu zverejnenie listu poslúžilo účelu, ktorému bol zjavne určený: objavili sa stovky titulkov, ktoré oznamovali, že emeritný pápež Benedikt nesúhlasí s kritikou pápeža Benedikta.

Sandro Magister z L'Espresso ale vŕtal do prípadu o niečo hlbšie a odhalil, že list Benedikta nebol schválením prístupu nového pápeža, ale mesiac starou odpoveďou na žiadosť o komentáre k novej knihe. Magister zverejnil celý preklad listu bývalého pápeža vrátane odseku, v ktorom zdvorilo odmieta hodnotiť - či dokonca čítať - knihy.*

Počas tlačovej konferencie, na ktorej sa prezentovali tieto knihy, Msgr. Vigano nahlas prečítal list od pápeža Benedikta a predložil fotografickú kópiu prítomným novinárom. A teraz sa zistilo, že fotografia bola pozmenená, takže odsek, v ktorom pápež Benedikt odmieta čítať knihy - odsek, ktorý odhalil skutočný účel listu - bol nečitateľný. 

Toto bolo porušením bežných žurnalistických noriem, čo spôsobí vážne problémy v snahách Vatikánu vytvoriť pocit dôveryhodnosti u médií. Reportéri nereagujú priaznivo, keď sa dozvedia, že boli podvedení. Takže táto snaha o získanie kúsku priaznivej publicity pre pápeža Františka bude mať nevyhnutne opačný účinok, čo len viac prispeje k záplave nepriaznivej publicity, ktorá náhle zasiahla tento pontifikát.

V mojej knihe Lost Shepherd (stratený pastier) citujem priateľa, novinára v Ríme, ktorý sa vyjadril, že doteraz sa pápež František tešil priaznivej publicite. "Nedokážem si predstaviť, čo by sa muselo stať", aby sa média obrátili proti pápežovi Františkovi, povedal. Táto epizóda nemusí spôsobiť, že sa novinári otočia proti samotnému pápežovi, no určite neposilní obraz Vatikánu.

* Sandro Magister tiež poznamenal, že hoci bola fotokópia listu Benedikta sfalšovaná, Msgr. Visano prečítal nahlas celý text na tlačovej konferencii. "Takže najmenej dvadsať Vatikanistov počúvalo svojimi ušami všetko, čo bolo napísané," poznamenáva: no ostatní novinári akceptovali plán Msgr. Vigana a predstavili svetu list ako niečo, čím zjavne nebol. V tomto zmysle novinárska konferencia priniesla ďalší príklad toho, aká je Vatikánska tlač úslužná pri reportážach o súčasnom pontifikáte. Ak je toto spriaznené informovanie ohrozené, tak je to prísľubom, že budúci rok bude v Ríme náročný.