5_things_pp.jpg

Chybná diagnóza plodu, rada ísť na potrat, a nahnevaná mamička: dieťatko je úplne zdravé

497
Zuzana Smatanová
Kultúra života

Mladá anglická mamička má veľmi ťažké srdce na odborníkov v St. George´s Hospital, ktorí jej radili ísť na potrat po tom, ako u jej nenarodeného dieťaťa nesprávne diagnostikovali zriedkavú a bolestivú genetickú poruchu, spôsobujúcu krehkosť a následnú lámavosť kostí.

Kamelia Waltersová však nedala na ich radu a pred 18 mesiacmi porodila zdravé dievčatko. Následne poskytla Sun Online exkluzívne interview.

25-ročná Kamelia uviedla, že v januári 2016 išla do nemocnice St. George na ultrazvukové vyšetrenie. Odborník na ultrazvuk prizval k vyšetreniu aj konzultanta, ktorý potom mladej mamičke oznámil, že jej nenarodené dieťa má lámavé kosti. Lekári jej potom povedali, podľa Sun, že jej dcéra má „pravdepodobne“ osteogenesis imperfecta typ 3. Osteogenesis imperfecta zapríčiňuje krehkosť kostí, takže jedinci s touto diagnózou trpia častými niekoľkonásobnými zlomeninami kostí. Postihuje aj vnútorné orgány a medzi jej symptómy patria respiračné problémy, deformácie kostí, pokrivenie chrbtice, zlomeniny stavcov a strata sluchu.

„Začali mi rozprávať, že by som mohla ísť na potrat“, povedala Waltersová pre Sun Online. „Keď som v ten deň prišla domov, bola som úplne hotová. Len som plakala a plakala; moja mama mi povedala, že ona tomu vôbec neverí, pretože v našej rodine nikto ničím podobným nikdy netrpel.“

Waltersová a jej partner, 27-ročný Lamar Anderson, odmietli aj test, ktorý by im podľa lekárov na 100 percent určil úplne správnu diagnózu, no zároveň by pri ňom riskovali potrat dieťaťa.

Mladá mamička pre Sun uviedla, že ihneď po pôrode maličkej Kyly-Shea jej povedali, že je úplne normálna: „Počas celého tehotenstva som akosi tušila, že bude v poriadku, a keď sa narodila, len sa mi to potvrdilo.“ Kamelia Waltersová však cíti veľké pobúrenie nad tým, že keby bola poslúchla radu lekára, išla by so svojím dieťaťom na potrat. Odvtedy už porodila ďalšie zdravé dievčatko Kyarah.

Hovorca St. George´s Hospital sa pre Sun vyjadril, že nemocnica nekomentuje jednotlivé prípady, ale že „uvíta možnosť stretnúť sa s touto mamičkou osobne a prediskutovať s ňou túto znepokojujúcu záležitosť.“