4107886_303.jpg

Protikresťanská kriminalita spôsobuje v Nemecku narastajúce obavy

587
Lucia Salomonová
Kultúra smrti

Nemecká federálna polícia zaznamenala v roku 2017 takmer 100 útokov na kresťanov alebo na kresťanské inštitúcie v Nemecku. Najvyšší počet násilných incidentov sa vyskytol medzi žiadateľmi o azyl, ktorí žijú v utečeneckých táboroch.

 

Nemeckí konzervatívni politici boli šokovaní, keď videli údaje, ktoré unikli z úradu Federálnej kriminálnej polície (BKA). Informácie odhalili 97 protikresťanských zločinov z nenávisti za minulý rok.

 

Tento údaj uverejnila mediálna skupina Funkemedia niekoľko mesiacov pred tým, ako zvyknú nemecké bezpečnostné sily vydávať oficiálne ročné štatistiky o trestných činoch. Hovorkyňa BKA pre DW povedala, že čísla sú stále predbežné a mohli by sa doplniť alebo zmeniť. Takisto tieto údaje  pokryli len obdobie do konca novembra.

Podľa hlásení, štvrtina z 97 prípadov zahŕňala útoky na kostoly a kresťanské symboly a medzi žiadateľmi o azyl alebo utečencami bolo nahlásených 14 prípadov násilných „protikresťanských zločinov“. Toto číslo zahŕňa aj prípad, kedy utečenec zavraždil kresťanskú konvertitku v Priene v Bavorsku. Taktiež bolo zaznamenaných deväť prípadov ublíženia na zdraví.

Bavorský minister vnútra Joachim Herrmann z konzervatívnej Kresťansko sociálnej strany (CSU), ktorá vládne tomuto štátu, povedal skupine Funkemedia, že integrácia v Nemecku si vyžaduje absolútnu toleranciu voči kresťanským hodnotám. „Každý, kto tu chce žiť, sa musí dištancovať od akýchkoľvek protikresťanských sklonov,“ povedal. „Inak tu nie sú vítaní.“

Separácia a lekcia lepšej tolerancie

Ansgar Heveling, hovorca vnútornej politiky pre parlamentnú stranu Kresťanskej demokratickej únie (CDU) Angely Merkelovej, nazval tento údaj „alarmujúcim“ a povedal, že problém treba riešiť rovnako ako „antisemitské útoky, ktoré sa v tejto chvíli riešia správne.

Po tom, čo uvítali skutočnosť, že sa údaje zhromažďovali s cieľom poskytnúť „prehľadnosť“ o probléme, Heveling tiež uviedol, že kresťanské inštitúcie potrebujú lepšiu ochranu. „Vidím tu konkrétnu zodpovednosť za túto situáciu,“ povedal. „Tieto útoky sa musia potrestať tvrdo a dôsledne.

Toto je po prvýkrát, čo BKA získala v Nemecku konkrétne údaje o protikresťanských zločinoch. Jediná porovnateľná štatistika pochádza z mimovládnej organizácie Open Doors, ktorá sleduje prenasledovanie kresťanov na celom svete. Tá zaznamenala v nemeckých utečeneckých táboroch v roku 2016 za 8 mesiacov 743 prípadov protikresťanských útokov, čo je oveľa vyšší údaj, keďže v tom roku niekoľko sto tisíc utečencov prišlo do Nemecka zo Sýrie a Iraku a boli nútení žiť v táboroch v tesnej blízkosti. Oddelení podľa náboženstva boli iba zriedkavo.

Niektoré tlačové správy vyjadrili pochybnosti o tom, že boli všetky incidenty nábožensky motivované. Napríklad v prípade vraždy v Priene, v ktorom afganský žiadateľ o azyl pobodal afganskú ženu na smrť na parkovisku pri supermarkete, páchateľ poprel, že to urobil kvôli jej konvertizácii na kresťanstvo. 30-ročný muž, ktorý strávil čas v psychiatrickej starostlivosti, uviedol, že konal z frustrácie kvôli jeho blížiacej sa deportácii.

Ado Greve z tlačovej agentúry organizácie Open Doors Nemecka je však presvedčený, že incidenty, ktoré organizácia uviedla, sú nábožensky motivované.

Obete nám rozprávali, že útočníci im hovorili veci ako: ´Odrežem ti hlavu, ty neveriaci,´.. ´kontaminuješ kuchyňu´ alebo ´poškvrňuješ chladničku´. Inými slovami, páchatelia povedali, prečo to robia,“ povedal pre DW.

Samozrejme, tábory pre utečencov sú teraz oveľa menšie, keďže do Nemecka prichádza menej utečencov, takže napätie je oveľa nižšie,“ dodal. „Považujeme za správny vývoj, že orgány vidia, že niekedy existuje náboženská motivácia a že je osobitne registrovaná. Ak viete, že za útokom stojí náboženská motivácia, môžete s tým niečo urobiť - možno poskytnúť lepšie vzdelávanie o hodnotách tolerancie.

Zločin z nenávisti

Nové údaje tiež ukazujú, že „islamofóbne útoky sú v Nemecku oveľa rozšírenejšie. Vláda minulý rok odhalila, že v prvom a druhom štvrťroku roku 2017 bolo zaznamenaných približne 200 islamofóbnych zločinov, ktoré boli spáchané predovšetkým silnými extrémistami.

Tieto čísla zahŕňali to, čo Nemci nazývajú ako „propagandistické zločiny“ - islamofóbne grafiti alebo verbálne protináboženské urážky.

Protikresťanská kriminalita bola v uplynulom roku predmetom dôraznejšej politickej pozornosti. Minister vnútra Thomas de Maiziere minulý rok oznámil, že bezpečnostné sily začnú zhromažďovať príslušné údaje.

Greve považuje tento krok viac než nevyhnutný. „Mnohí kresťanskí utečenci opakovane požiadali o oddelené ubytovanie po tom, čo sa dialo stále viac a viac násilia namiereného proti nim zo strany moslimských utečencov,“ povedal. „Ale úradní činitelia a vláda nereagovali.“