Cardinal_Kevin_Joseph_Farrell_Credit_Lucia_Ballester_CNA.jpg

Kardinál Farrell vyškrtol obhajkyne LGBT zo zoznamu spíkrov na konferencii vo Vatikáne

612
Zuzana Smatanová
Kultúra života

Kardinál Kevin Farrell údajne nedovolil, aby niektorí prednášajúci oslovili výročné podujatie žien vo Vatikáne, súvisiace s ich LGBT stanoviskami a postojmi, a vyzval organizátorov aby si našli na stretnutie iné miesto.

Po prvýkrát sa podujatie „Voices of Faith“ (VoF), (Hlasy viery), konalo v roku 2014 vo Vatikánskom Casina Pio IV, v ktorom je riaditeľstvo Pápežskej akadémie vied. Odvtedy prebehlo už štyrikrát, každý rok, vždy v marci. Táto udalosť je naplánovaná tak, aby vždy korešpondovala s 8. marcom, Medzinárodným dňom žien, a prichádzajú na ňu prednášajúci z rozličných oblastí, aby mohli vydať svedectvo a hovoriť na špecifickú tému.

Organizátori presúvajú konferenciu v roku 2018, s názvom „Prečo na ženách záleží“ do inej lokality, mimo Vatikánskeho územia. Dôvodom je nesúhlas Vatikánu s dvoma odbornými prednášajúcimi: Mary McAleeseovou, bývalou prezidentkou Írska, a Ssenfukou Juanitou Warryovou, ktorá vedie neziskové obhajovanie LGBT katolíkov v Ugande.
Podľa Chantal Gotzovej, zakladateľky a výkonnej riaditeľky VoF, si zoznam prednášajúcich vyžaduje odsúhlasenie kardinálom Farrellom ešte pred plánovaním konferencie. Keď sa zoznam so schválenými menami vrátil, McAleeseová a Warryová na ňom chýbali.

Farrell riadi Vatikánsku dikastériu pre laikov, rodinu a život, v kompetencii ktorej je aj organizácia Svetového stretnutia rodín v auguste tohto roka, ako aj medzinárodného Svetového dňa mládeže v roku 2019 v Paname. Keďže témou tohto roka, určenou Biskupskou synodou, je „Viera, mládež a rozlišovanie povolania“, je Farrellov úrad kľúčovým hráčom aj pri organizácii spomínaného podujatia. Kardinál Farrell sa takto rozhodol údajne preto, lebo tieto prednášajúce zaujímajú opozičný postoj voči katolíckej náuke o homosexualite.

Podľa tlačového vyhlásenia VoF z 2. februára tohto roka nie je bývalá prezidentka Írska McAleeseová „pre Vatikán neznámou osobou, nakoľko zastávala najvyšší post vo verejnom úrade prevažne katolíckej krajiny. Je známa svojou neochvejnou podporou práv gayov a žien a často sa na verejnosti vyjadruje o svojej frustrácii z katolíckej viery.“

McAleeseová svojho času obhajovala ´manželstvo´ osôb rovnakého pohlavia a zároveň obviňovala Katolícku cirkev z „pokrytectva“ za jej prístup k manželstvu. Verejne obhajovala svätenie žien do kňazského úradu, čo je v priamom rozpore s učením Katolíckej cirkvi, vyjadrenom v apoštolskom liste pápeža sv. Jána Pavla II Ordinatio Sacerdotalis (o kňazskej vysviacke, ktorá je rezervovaná iba mužom).

Warryová je podobnou aktivistkou v prípadoch, súvisiacich s homosexualitou.

Gotzová pre CNA uviedla, že ju Farrellovo rozhodnutie „prekvapilo“, keďže v minulosti s podobnými vecami nebol problém. Na konferenciu sa zvykli pozývať aj prednášajúci s protichodnými názormi na učenie Katolíckej cirkvi, týkajúce sa potratov, antikoncepcie a svätenia žien. Niektorí z nich hovorili na tomto podujatí veľmi otvorene o svojich postojoch.

Cieľom podujatia VoF je podľa tlačového vyhlásenia „posilniť postavenie katolíckych žien a pomôcť im získať miesto za stolom, pri ktorom sa robia rozhodnutia v Katolíckej cirkvi.“
Ďalej Gotzová povedala, že konferencia „nám umožňuje ... tvorivú diskusiu a dialóg o súčasných mocenských a líderských štruktúrach v Cirkvi.“                                                                         
Organizátori VoF sa radšej rozhodli zmeniť miesto, než prispôsobiť sa zoškrtanému zoznamu. Konferencia sa bude konať v Jezuitskej kúrii v Ríme. „Jezuiti nás privítali a prijali aj všetkých našich prednášajúcich“, oznámila Gotzová CNA a dodala, že pochybuje, či rozhodnutie kardinála Farrella ovplyvní nejakým spôsobom budúce VoF podujatia.

Kardinála Farrella sme nezastihli, preto túto vec zatiaľ nekomentoval.