Prendergast3_810_500_55_s_c1.jpeg

Arcibiskup k Trudeauovi: Ste zmätený, ak si myslíte, že môžete byť Katolík i za potraty

667
Milko Kostovič
Kultúra života

Ottawský arcibiskup Terrence Prendergast napísal, že je "logicky nemožné" pre premiéra Justina Trudeau, aby sa považoval za katolíka a bol za potraty. Tento argument priniesol v úvodníku Ottawa Sun, keď napadol požiadavku liberálnej vlády, aby zamestnávatelia podpisovali pro-potratové, pro-transgender atestácie pre granty letných brigád.

Prendergast kritizoval premiérové tvrdenie, že charta obsahuje "právo" na potrat. Arcibiskup, jezuita, vyjadril poľutovanie nad "zmätenými osobnými komentármi" premiéra o súlade jeho katolicizmu s podporou vyžiadaných potratov. 

"Neexistuje žiadna charta reprodukčných práv či reprodukčných slobôd napriek tvrdeniam premiéra," uviedol Prendergast. "Každý Kanaďan si to môže overiť, keď si na internete prečíta Chartu práv a slobôd. Napriek tomu dnes kanadská agentúra Employment and Social Development (zamestnanosť a sociálny rozvoj) môže odmietnuť financovanie organizácií letných brigád, ak neprijmú neexistujúce práva."

Táto nová pro-potratová požiadavka spôsobuje zdesenie u kanadských katolíkov, vysvetľuje Prendergast, pretože "táto atestácia vylučuje akúkoľvek katolícku farnosť alebo charitu z [vládneho] financovanie pre prijímanie študentov na letné brigády."

"Nemôžeme tvrdiť, že podporujeme (neexistujúce) právo na interrupciu, čo eufemisticky znamená "reprodukčné práva," napísal.

"Mnohých ľudí ďalej znepokojujú premiérove osobné komentáre týkajúce sa logicky nemožnej koexistencie jeho identity ako rímokatolíka a jeho podpory potratov," pokračuje Prendergast. "The National Post uvádza: (Trudeau) je katolík, ktorý už dlho musí zlaďovať svoje náboženské presvedčenie s jeho zodpovednosťou ako politického lídra a ako povedal, to druhé si vyžaduje, aby bránil práva ľudí."

"Ak by aj Trudeau nebol kresťan katolík," jednoducho by "nemohol vymyslieť, podporovať či obraňovať neexistujúce právo."

Kanadská ministerka práce počas nedávneho rozhovoru odmietla povedať, či podpísanie pro-potratového stanoviska bude rozšírené aj na iné programy zamestnanosti. Rovnako neodpovedala na otázku, či sa atestácia rozšíri aj na podporu pre lekárom-asistovanú samovraždu. 

Kanadská konferencia katolíckych biskupov (CCCB)  je "naďalej vážne znepokojená tým, že presvedčenie a prax katolíkov a ostatné náboženské tradície ich vylúčia z prijímania finančných prostriedkov cez kanadský program letných brigád," napísali v utorok biskupi v spoločnom liste.

Vydanie "doplňujúcich" informácii o atestácii, zjavne pokus o utíšenie náboženských skupín, stále nepopiera skutočnosť, že "atestácia a príklady stále znamenajú nátlak vlády na otázky svedomia a náboženského presvedčenia," píše organizácia CCCB.

"Možnosť širokého spektra názorov a dokonca aj zdravý nesúhlas" sú potláčané a "atestácia naďalej zostáva neakceptovateľná."

Trudeau, ktorý priniesol svoje deti na oslavu "gay" pride a je mimoriadne naklonený k LGBT okrem toho, že podporuje potraty, absolvoval Sväté prijímanie na katolíckej omši v máji 2017.

Jeho Excelencia Christian Lépine, arcibiskup z Montrealu, povedal, že vydanie Eucharistie Trudeaovi na tejto omši bolo "gestom nádeje".