Saint-Anthony.png

Svätý Anton

292
Milko Kostovič
AltKAT

Dvaja grécki filozofi sa vydali do egyptskej púšte k hore, kde žil Anton. Keď sa tam dostali, Anton sa ich spýtal, prečo sa prišli rozprávať s takým bláznom? Mal dôvod to povedať - videli pred sebou človeka, ktorý nosil kože, odmietal sa kúpať, žil iba na chlebe a vode. Boli to Gréci, najobdivovanejšia civilizácia na svete a Anton bol Egypťan, člen porazeného národa. Boli to filozofi, vzdelaní v jazykoch a rétorike. Anton ako chlapec ani nechodil do školy a potreboval tlmočníka, aby s nimi hovoril. V ich očiach by sa zdal veľmi hlúpy. 

No grécki filozofi počuli príbehy o Antonovi. Počuli, ako prišli žiaci z celého sveta, aby sa od neho mohli učiť, ako jeho príhovor priniesol zázračné uzdravenie, ako jeho slová zmiernili utrpenie. Ubezpečili ho, že prišli k nemu, pretože bol múdrym mužom.

Anton tušil, čo chcú. Žili podľa slov a argumentov. Chceli počuť jeho slová a jeho argumenty o pravde kresťanstva a hodnote asketizmu. Ale on odmietol hrať ich hru. Povedal im, že keby ho skutočne považovali za múdreho: "Ak ma považujete za múdreho, staňte sa tým, čím som, pretože by sme mali napodobňovať dobré. Keby som išiel ku vám, mal by som vás napodobňovať, ale keďže ste prišli vy ku mne, staňte sa tým, čím som, kresťanom."

Antonov celý život nebol o pozorovaní, ale o tom, čím sa stal. Keď jeho rodičia zomreli mal osemnásť alebo dvadsať rokov, zdedil ich tristo hektárov pôdy a zodpovednosť za mladšiu sestru. Jedného dňa v kostole počul čítanie z Matúša 19:21: "Ak chceš byť dokonalý, choď, predaj svoj majetok, rozdaj chudobným a budeš mať poklad v nebi. Potom príď a nasleduj ma." Nespokojný so sedením, meditovaním a rozjímaním nad slovami Ježiša, Anton odišiel z kostola a rozdal všetok svoj majetok okrem toho, čo on a jeho sestra potrebovali k životu. Po vypočutí Matúša 6:34: "Nebuďte teda ustarostení o zajtrajší deň, lebo zajtrajší deň postará sa o seba. Dosť má deň svojho trápenia," rozdal aj ostatné veci, zveril svoju sestru do kláštora a odišiel z dediny, aby žil život v modlitbe, pôste a manuálnej práci. Nestačilo počúvať slová, musel sa stať tým, čo povedal Ježiš.

Zakaždým, keď počul o svätej osobe, cestoval, aby spoznal túto osobu. Ale nehľadal slová múdrosti, chcel sa niekým stať. Takže ak obdivoval stálosť človeka v modlitbe alebo jeho zdvorilosť či trpezlivosť, napodobnil ho. Potom sa vrátil domov.

Anton ďalej povedal gréckym filozofom, že ich argumenty nebudú nikdy tak silné ako viera. Poukázal na to, že všetka rétorika, všetky argumenty, bez ohľadu na to, aké sú komplexné či podložené, boli stvorené človekom. Ale viera bola stvorená Bohom. Ak chcú nasledovať najväčší ideál, mali by nasledovať svoju vieru.

Anton vedel, aké to bolo náročné. Počas svojho života sa hádal a doslova zápasil s diablom. Jeho prvé pokušenia opustiť asketický život vychádzali z tvrdení, proti ktorým by sme ťažko namietali - úzkosť kvôli sestre, túžba po svojich príbuzných, myšlienky, ako mohol použiť svoj majetok na dobré účely, túžba po moci a peniazoch. Keď mu Anton dokázal odolať, diabol sa pokúšal lichotiť a povedal mu, aký je silný, keď ho porazil. Anton sa spoliehal na meno Ježiša, aby sa zbavil diabla. Napriek tomu to nebolo naposledy. Raz po zápase s diablom bol taký zbitý, že si jeho priatelia mysleli, že je mŕtvy a odniesli ho do kostola. Anton to ťažko niesol. Po jednom obzvlášť náročnom boji uvidel svetlo, ktoré sa objavilo v hrobke, v ktorej žil. Vedomý, že to bol Boh, Anton zvolal: "Kde si bol, keď som ťa potreboval?" Boh odpovedal: "Bol som tu. Sledoval som tvoj boj. Pretože si sa nevzdal, zostanem s tebou a navždy ťa ochránim."

S takým druhom istoty a súhlasu od Boha by sa mnohí ľudia zastavili a boli by spokojní s tým, kde sú. No Antonova reakcia bola vstať a hľadať ďalšiu výzvu - presunúť sa do púšte. 

Anton vždy povedal tým, ktorí ho prišli navštíviť, že kľúčom k asketickému životu je vytrvalosť, nie pýcha: "Dlho sme žili asketický život," no správajte sa, akoby bol každý deň novým začiatkom. Pre mnohých vytrvalosť jednoducho znamená sa nevzdať sa, vydržať. Pre Antona však vytrvalosť znamenala zobudiť sa každý deň s rovnakou horlivosťou ako prvý deň. Nestačilo, aby sa jedného dňa vzdal všetkého majetku. Čo by urobil ďalší deň?

Akonáhle prežil v blízkosti mesta, presunul sa do hrobiek o kúsok ďalej. Potom sa presťahoval do púšte. Nikto predtým na to nemal odvahu. Žil dvadsať rokov uzavretý v izbe, zatiaľ čo mu jeho priatelia nosili chlieb. Ľudia k nemu prichádzali sa porozprávať, uzdravoval ich, no odmietol vyjsť. Napokon vyrazili dvere. V tom sa objavil Anton, nie nahnevaný, ale pokojný. Niektorí, ktorí s ním hovorili, boli fyzicky uzdravení, mnohí boli povzbudení jeho slovami a ostatní sa od neho mnohé naučili. Tí, ktorí zostali, tvorili to, čo považujeme za prvú mníšsku komunitu, hoci v dnešnom chápaní by sme to nepovažovali za náboženský život. Všetci mnísi žili oddelene, stretávali sa len pri bohoslužbe a počúvaní Antona. 

Ale po chvíli prišlo príliš veľa ľudí hľadajúcich Antona. Obával sa, že bude príliš pyšný alebo že ho ľudia budú uctievať namiesto Boha. Takže odišiel uprostred noci a myslel si, že pôjde do inej časti Egypta, kde ho nepoznajú. Potom počul hlas, ktorý mu povedal, že jediný spôsob, ako byť sám, je vydať sa do púšte. Stretol niekoľko Saracénov, ktorí ho vzali hlboko do púšte, do horskej oázy. Poskytli mu stravu, než ho znova našli jeho priatelia. 

Anton zomrel, keď mal sto päť rokov. Vďaka životu samoty, pôstu a manuálnej práci v službe Bohu bol zdravým a energickým mužom až do neskorého veku. A nikdy neprestal prijímať výzvy, aby vo svojej viere zašiel o krok ďalej. 

Svätý Atanáz, ktorý poznal Antona a napísal jeho biografiu, povedal: "Anton nebol známy pre svoje spisy, ani pre svoju svetskú múdrosť, ani pre žiadnu zručnosť, ale jednoducho pre svoju úctu k Bohu." Dnes sa môžeme čudovať, čo sa môžeme naučiť od niekoho, kto žil v púšti, nosil kože, jedol chlieb a spal na zemi. Môžeme premýšľať, ako sa ním dokážeme stať. Môžeme sa stať Antonom tým, že prežijeme jeho život radikálnej viery a úplnej oddanosti Bohu.