Benjamin-Ndiaye.jpg

Africkí preláti: "Svätý Otec, v otázkach migrácie sa mýlite. Nech mladí neodchádzajú!"

991
Kultúra života

Pápež František sa vo svojej vianočnej homílii opäť vyjadril v prospech riadenej migrácie, dokonca migrantov prirovnal k situácii Jozefa a Márie, keď sa vybrali na sčítanie ľudu do Betlehema, kde Mária aj porodila. Africkí preláti sa však rázne ozývajú proti masovej emigrácii, ktorá pomaly doslova vyľudňuje africký kontinent

Africkí preláti citujú viaceré príklady situácií migrantov a toho, čo počas svojich ciest zažijú ako aj to, ako následne v hostiteľských krajinách žijú. “Nemáme právo na to, aby sme dovolili existenciu kanálov nelegálnej migrácie, keď veľmi dobre vieme, ako fungujú. Toto všetko sa už musí skončiť “, povedal senegalský monsignor a arcibiskup Dakaru Benjamin Ndiaye.

Spolu s Nigériou je Senegal jednou z krajín, odkiaľ prúdi najviac nelegálnych migrantov. Biskup sa nazdáva, že namiesto podpory takejto migrácie by mali spolupracovať na tom, aby mladí zostali vo svojich krajinách a pracovali na rozvoji svojej vlasti. “Je lepšie byť chudobným vo svojej vlasti ako skončiť niekde umučený v dôsledku dobrodružstva migrácie”, čím reagoval na nedávne odhalenie o predávaní afrických emigrantov za otrokov v Líbyi zo strany pašerákov. Podľa neho je nutné senzibilizovať africkú mládež, aby tá konečne pochopila nebezpečenstvá nelegálnej migrácie. “Drahí mladí, je na nás, aby sme budovali našu krajinu. Nik iný to za nás nespraví”, prihovoril sa biskup.

K biskupovi sa pridal aj jeho nigérijský kolega Joseph Babobiri, biskup Kafachanu. “Nigérijská vláda by mala pracovať na tom, aby mladí pochopili, že viac nádeje pre ich život je v Nigérii než v Európe či inde. Je to bohatá krajina a plná nesmiernych zdrojov. Nigérijčania by sa nemali znížiť na žobrákov a odísť za hľadaním iluzórneho bohatstva do zahraničia”, uzavrel biskup.

(pozn. editora - originálny text sa volá AJ CHUDOBA JE LEPŠIA AKO MUČENIE MIGRÁCIE - ARCIBISKUP Z DAKARU