24294322_1624182367603105_8854337646271239456_n.jpg

Protest proti Pochodu čertov v Piešťanoch 17.12. 2017

972
Kultúra smrti

Zdravím, vážený pán primátor mesta Piešťany.


Idem priamo k veci. Som zhrozená/ý z chystaného Pochodu čertov, ktorý sa má konať 17.12. 2017. Chcel/a by som Vás poprosiť a apelovať na Vaše svedomie, aby Ste nedovolili niečo takého tu u nás. ,,Bolo by mi ľúto, ak by Piešťany zastihol takýto údel a z mesta plného slnka, vody a zdravia by sa stávala duchovná žumpa Slovenska," vyjadrujú sa občania nášho mesta, s čím sa plne stotožňujem. Po naštudovaní dostupných materiálov a zhliadnutí videí musím skonštatovať pár vecí. 

a) Myšlienka a svedectvo pochodu už dávno nie sú také, aké boli pri jeho vzniku - zo starovekej tradície sa stala pasia zo zlého.

b) Akú hodnotu pre deti a mladých môže mať to, keď vidia, že oslavujeme zlo? Čert, diabol, Satan, Zlý duch, Lucifer, rohatý, knieža temnôt, Belzebub... názvov je síce veľa, ale podstata jedna a hrozivá. Odmalička deti učíme, že treba byť dobrým, že zlé správanie a zlo celkovo je nežiaduce, snažíme sa im vštepovať dobré hodnoty. A potom prídeme s niečím takýmto. O čom to svedčí? Jednak o tom, že sami sebe si protirečíme. Jednak o tom, že si nestojíme za tým, čo hovoríme. Jednak o tom, že diabol je síce zlý, ale pokiaľ je to aktuálny trend alebo zvyk, tak sa nad tým netreba zamýšľať a je to vlastne v poriadku. Okrem toho, že je to pokrytectvo, je to smutné. Naozaj chceme oslavovať zlo? Tešiť sa z neho? Uviesť ho do centra pozornosti? Urobiť zo zla senzáciu, na ktorú sa má ísť pozerať?  Aké hodnoty ponúkame našim deťom a mladým? K čomu ich vedieme? Naozaj chceme, aby o našej budúcnosti raz rozhodovala generácia, ktorá bude mať totálne pomýlené a posunuté hranica dobra a zla? Ako by toto mohlo niekoho obohatiť? Čo to komu dá duchovne, najmä teraz, v čase adventu, keď sa pripravujeme na príchod Ježiša, ktorý diabla porazil?  Prosím, skúste aspoň popremýšľať nad mojimi otázkami. Vy to máte v rukách. Vy máte právomoc toto zastaviť.

Prosím Vás, nezostaňte chladným voči hlasu občanov, a hlavne voči hlasom mladých, ktorí raz budú musieť vychovávať svoje deti v tom, čo im teraz pripravíte.  Verím, že sa rozhodnete správne.

Lea Magulová

Petíciu môžete podpísať TU