pexels-photo-259100.jpeg

Štúdia ECB prišla k prekvapivému záveru. Euro mnohým krajinám vôbec neprospelo

163
Kultúra života

V pozoruhodnej štúdii ECB dospela k záveru, že euro vôbec neprospelo mnohým krajinám EÚ.

 

Podľa štúdie Európskej centrálnej banky preukazuje hospodárska konvergencia štátov eurozóny silný rozdiel medzi severom a juhom. Najmä pobaltské štáty a Slovensko sa výrazne priblížili k priemeru EÚ v oblasti príjmov domácnosti, ako vyplýva z vedeckej práce zverejnenej v piatok niekoľkými odborníkmi ECB.

Preskúmali, aká bola situácia v štátoch na začiatku menovej únie v roku 1999 a aká bola aktuálna situácia v roku 2016. Niektoré krajiny, najmä na juhu menovej únie, však v tomto ohľade “nedokázali splniť očakávania”. Euro bolo v menovej únii zavedené v roku 1999 najprv v úlohe účtovných peňazí a o tri roky neskôr v roku 2002 aj ako hotovosť.

Za obzvlášť “zarážajúce” autori považujú, že jednotná mena nijako významne nepodporila hospodársku konvergenciu dvanástich ranných členov eurozóny: “Stalo sa inak, než sa očakávalo. Zavedenie eura sa sotva stalo katalyzátorom rýchlejšej konvergencie.” Napríklad pokiaľ ide o vývoj príjmov domácnosti, Španielsko nedokázalo v priebehu 18 rokov dosiahnuť priemer EÚ. Grécko dokonca zaostalo.

Podľa autorov práce euro poškodilo aj Taliansku. Pôvodne jedna z bohatších krajín, pokiaľ ide o HDP na obyvateľa, sa teraz radí do skupiny chudobnejších štátov. Dôsledky globálnej finančnej krízy v rokoch 2008/09 len čiastočne vysvetlili tento pokles. Krajinu postihli štrukturálne problémy a slabý rast. Napríklad Írsko, ktoré v rokoch 2008 až 2013 relatívne dobre zvládlo krízu, zostalo v klube prosperujúcich krajín.