Pele-2.jpg

Pellegrini: Je čas zamyslieť sa nad ďalším obmedzením hotovosti

316
Kultúra smrti

Podpredseda vlády Peter Pellegrini si myslí, že Slovensko sa môže stať druhým Nórskom v oblasti bezhotovostných platieb, ale potrebuje na to pomoc štátu. Podľa Pellegriniho dozrel čas na diskusiu o ďalšom obmedzení hotovosti.

 

Na tlačovej konferencii Deň bez hotovosti, ktorá sa konala v pondelok pod záštitou Združenia pre bankové karty, povedala zakladateľka a riaditeľka svetového akcelerátora Fintech Mundi Susanne Hannestadová, že aj v severských krajinách vláda podporuje, aby sa ľudia zbavovali hotovosti, informuje portál openiazoch.zoznam.sk.

Pellegrini vo svojom úvodnom prejave uviedol, že Slovensko patrí medzi lídrov vo využívaní moderných technológií, najmä bezkontaktných platieb a dodal, že ako krajina máme dobré predpoklady podobať sa na severské krajiny, kde je používanie hotovosti minimálne.

„Každá krajina funguje aj vďaka príjmom z daní a odvodov. Sú to peniaze, ktoré sú zaevidované, a teda majú svoju históriu. Ak chceme, aby sa naša krajina rozvíjala ďalej, je potrebné znižovať nelegálne a nezdanené príjmy, ktorých predstaviteľom je hotovosť,” tvrdí predseda Združenia pre bankové karty Rastislav Vallo.

S jeho názorom súhlasí aj predseda vlády Peter Pellegrini, podľa ktorého prišiel čas na otvorenie diskusie o posunutí hranice obmedzenia hotovosti. „V súčasnosti je táto hranica 5000 eur medzi firmami a 15.000 eur medzi fyzickými osobami. Možno prichádza čas na to, otvoriť diskusiu o tom, či neposunúť hranice ešte ďalej,“ povedal Pellegrini, podľa ktorého by si Slovensko malo vziať za vzor severské krajiny.

Pomôcť by mala smernica o PSD2, novela zákona o platobných službách, ktorá má vstúpiť do platnosti budúci rok. Úlohou tejto smernice je otvoriť trh technologickým (fintech) spoločnostiam, ktoré majú zaistiť „vyšší komfort v používaní bezhotovostných transakcií“ informuje zoznam. „To znamená, že budeme môcť platiť bezhotovostne aj tam, kde dnes ešte nie,“ vysvetľuje Susanne Hannestadová.

Podľa Martina Petra, riaditeľa odboru bankovníctva Ministerstva financií SR chce rezort „diskutovať s fintech spoločnosťami, bankami a inými poskytovateľmi platobných služieb s cieľom hľadať riešenia, ktoré pomôžu celému trhu“.

Nasledujúcich 5 rokov sa teda bude niesť v znamení technológií. Podľa Marcela Gajdoš, riaditeľa Visa pre SR a ČR budeme „namiesto jednej karty používať akékoľvek zariadenie na platby, či už smartfón, auto, inteligentné spotrebiče alebo hodinky“: „Počet zariadení, ktoré budú schopné platby realizovať, sa v nadchádzajúcich rokoch desaťnásobne zvýši v porovnaní s aktuálnym počtom platobných kariet,“ vysvetľuje Gajdoš. To, čo bolo pred piatimi rokmi považované za konšpiračnú teóriu, sa tak dnes stáva realitou.