29906170001_5238209882001_5238190036001-vs.jpg

Rakúsko je ďalšou európskou krajinou so zákazom buriek - no zakazujú sa aj klaunské masky

165
Milko Kostovič
Kultúra života

Rakúsko sa v nedeľu stáva piatou európskou krajinou, ktorá zakazuje nosenie závojov cez celú tvár, ako je napr. burka a nikáb. Tento krok bol vyvolaný nedávnou vlnou migrantov z moslimských krajín, ktorí žiadajú o azyl. 

Zákaz sa bude vzťahovať aj na šatky, masky a klaunské maľovky, ktoré zahaľujú tváre, aby sa zabránilo diskriminácii moslimského oblečenia. 

Zákon voči zahaľovaniu tvár platí pre každého na verejných miestach a budovách, vrátane škôl, nákupných centier a verejnej dopravy.

Ďalšie opatrenia zamerané na podporu integrácie utečencov do Rakúska zahŕňajú povinné kurzy učenia sa nemčiny a hodnôt krajiny. 

Hoci neexistujú žiadne spoľahlivé čísla, zákaz pravdepodobne ovplyvní len niekoľko stoviek moslimských žien v krajine, ktoré si momentálne zahaľujú tváre. Dotkne sa to aj niekoľkých ďalších žien zo skupiny 70 000 arabských turistov, ktorí každoročne navštevujú obľúbenú lyžiarsku oblasť Zell Am See v Rakúsku.

Nový zákon rozhneval moslimské skupiny. Islamský náboženský úrad Rakúska to nazýva ako porušenie súkromia, náboženskej slobody a slobody názoru.

Rakúsky zákaz burky "je jasnou diskrimináciou moslimských žien, ktoré sa opäť stali obeťami nátlakovej politiky," uviedla Yeliz Dagdevir, 36-ročná moslimská psychologička z mesta Lustenau, ktorá nenosí závoj. "Moslimovia zjavne stále nie sú súčasťou tejto krajiny," dodala. 

Ľudia zahaľujúci si svoju tvár na verejnosti môžu dostať pokutu 175 euro. Podobné zákony platia alebo čoskoro začnú platiť v Belgicku, Bulharsku, Francúzsku a Švajčiarsku. Nemecko má čiastočný zákaz zahaľovania tváre, ktorý sa uplatňuje len pri vedení vozidla. 

Rakúsky parlament schválil zákon v máji po tom, čo politici, vrátane ministra zahraničných vecí Sebastiana Kurza - favorita na kancelára v parlamentných voľbách 15. októbra - tvrdili, že závoje bránia moslimským ženám v integrácii do prevažne katolíckej spoločnosti v Rakúsku.

Burka "nie je náboženským symbolom, ale proti-spoločenským symbolom," povedal Kurz vo vysielaní ORF v auguste. 

"Chceme sa vedieť pozrieť do tvárí ľudí v našej spoločnosti," dodal Heinz-Christian Strache, predseda pravicovej FPO, na tlačovej konferencii v auguste.

Rakúsky prezident Alexander Van der Bellen kritizoval zákon. "Je právom každej ženy obliekať sa, ako chce," povedal nedávno skupine študentov. 

Islam je druhým najrozšírenejším náboženstvom v Rakúsku, keď ho praktizuje 7% z 9 mil. krajiny. V Európe má najväčšiu moslimskú populáciu Francúzsko, odhaduje sa na približne 6 miliónov.

"Podporujem nový zákon, pretože ženy sa stávajú neviditeľnými na verejnosti so závojmi cez celú tvár," povedala Erika Reisinger, 64-ročná obchodná referentka z mesta Krems. 

Rachid Nekkaz, francúzsko-alžírsky podnikateľ a politický aktivista, sa zaviazal, že zaplatí všetky pokuty uložené ženám, ktorú budú nosiť celotvárové závoje v Rakúsku. Pre televíziu Servus sa vyjadril, že v Belgicku a vo Francúzsku na to dodnes minul 350 000 euro.