pexels-photo-248148.jpeg

České mesto dokázalo poraziť prostitúciu. Paradoxne pomohla obyčajná administratívna záležitosť

584
Kultúra života

České mesto Dubí bolo koncom 19. storočia preslávené vznešenými vecami, ako napríklad výroba skla alebo porcelánu. O storočie neskôr toto české mesto sláva neopustila, no tentokrát sa o vznešenosti nedá rozprávať. Preslávila ho cesta E55, na ktorej sa to hemžilo predstaviteľkami najstaršieho povolania.

 

Ako píše český portál e15.cz severočeské mesto Dubí sa v 90. rokoch minulého storočia stalo synonymom pre prostitúciu až do takej miery, že to bolo pre miestnych obyvateľov neúnosné. Problémom bolo, že štát sa v boji proti najstaršiemu povolaniu neangažoval, pretože samotná prostitúcia je len priestupkom a prípadne pokuty neboli vymožiteľné.

Mesto sa teda rozhodlo konať a vydalo špeciálnu vyhlášku, ktorá zakazuje ponúkanie sexuálnych služieb na verejných miestach, uviedol portál. Písal sa rok 2004. Išlo o prvé podobné opatrenie mesta, ktoré by malo zatočiť s rastúcou prostitúciou. Mestská polícia na základe prijatej vyhlášky začala jednať, hliadkovala a kontrolovala zákazníkov nevestincov, ktorými boli spravidla Nemci, preverovali ich totožnosť a následne im posielali domov pozvánku na podanie vysvetlenia, hovorí náčelník mestskej polície v meste Tomáš Pykal.

Avšak teraz prichádza tá vtipná časť. Zákazníkmi prostitútok boli zväčša ženatí muži, a my si ani nedokážeme predstaviť to peklo, keď im dorazilo predvolanie na vysvetlenie návštevy nevestinca, ktoré náhodou otvorila nič netušiaca manželka. Náčelník mestskej polície dodáva, že nemecké manželky sa im o koniec radovánok vo verejných domoch postarali veľmi rýchlo.

Mestu však nemecké manželky ako účinný prostriedok boja proti prostitúcii nestačili a tak prišli s ďalším opatrením, ktorým bol neustály monitoring nevestincov a prostitútok na ulici, čo odradilo ďalších klientov. Aby si prostitútky kompenzovali ušlé zárobky, začali svojich klientov okrádať, čo sa však rozkríklo a viedlo k ďalšiemu zníženiu záujmu o takéto služby. V súčasnosti sú v meste len tri erotické bary spojené s taxislužbou, ktoré však živoria, dodáva Pykal.