0000018664.jpg

Riaditeľka Prague Pride: Tolerancia nám už nestačí, chceme viac

373
Kultúra smrti

Mnohí odporcovia gay pride tvrdia, že homosexuáli už tolerovaní sú, a preto takéto pochody nemajú zmysel. Riaditeľka gay festivalu Prague Pride však tvrdí, že tolerancia už nestačí, homosexuáli očakávajú od spoločnosti oveľa viac. Konkrétne chcú, aby ich ľudia akceptovali a prejavili im rešpekt

Prahou v sobotu prešiel pochod gejov, lesbičiek, bisexuálov aj transľudí (LGBT), tzv. Prague Pride. České médiá hovoria až o 35 000 účastníkoch, ale ako je zvykom, čísla sú nadhodnotené a mnoho ľudí je dovážaných zo zahraničia.

Pochodom vrcholil týždenný festival Prague Pride, ktorý sa začal už 7. augusta a v metropole Českej republiky sa koná už po siedmykrát. Účastníci prechádzali centrom Prahy až na Letnú, kde usporiadatelia pripravili hudobný program na troch pódiách.

Do Prahy prišli aj odporcovia tohto festivalu, ktorí zastávajú tradičné hodnoty. Podľa riaditeľky gay pochodu odporocovia často tvrdia, že homosexuáli sú v spoločnosti už tolerovaní, a preto Prague Pride nemá žiaden význam:

“Od začiatku festivalu sa stretávame s pseudoargumentami, že ide o zbytočnú akciu, niečo, čo tu nie je vôbec potrebné. To, čím sa ľudia zaštíťujú, je tolerancia. Tvrdia, že Česi sú natoľko tolerantní, že festival je úplne zbytočný,” hovorí výkonná riaditeľka Kateřina Saparová, ktorá pred začiatkom akcie poskytla rozhovor pre Lidové noviny. V ňom predniesla pomerne nové a zásadné veci.

“My sa tento rok celkovo zaoberáme témou tolerancia versus rešpekt. Sme presvedčení, že tolerancia nie je ideálny stav,” vyhlásila Kateřina Saparová v spomínanom rozhovore. “Nikto netúži po tom byť tolerovaný. Keď si to človek predstaví sám na sebe, že ho ľudia len tolerujú, tak v tom možno sám začne cítiť, že to nie je úplne ono. To, o čo sa usilujeme, je prijatie, akceptácia, rešpekt,” povedala okrem iného, čím posunula úvahy o téme na úplne novú úroveň.

Problémom týchto LGBTI aktivistov je práve takáto salámová metóda. Najprv chcú len toleranciu a nejaké pseudopráva a neskôr si už od spoločnosti vyžadujú rešpekt, uzatváranie manželstiev, adopcie detí a podobne. Kde ich požiadavky skončia – v akceptácii pedofílie či zoofilie?

Samuel Gdovin