knazi.jpg

Maďarský biskup navrhuje zrušenie povinného celibátu

842
Kultúra smrti

Veľa pozornosti vyvoláva v súčasnosti v Maďarsku interview diecézneho biskupa z Vácu, Miklósa Beera. V situácii rastúceho nedostatku kňazov sa vyslovil za odklon od povinného celibátu. Aj vhodní ženatí muži by sa mohli po príslušnom rozsiahlom vzdelaní stať katolíckymi kňazmi. „Myslím, že už je na čase,“ ako povedal Beer vzhľadom na stále väčší nedostatok kňazov.

 

V rozhovore pre internetový portál „szemlelek.blog.hu“ 74-ročný biskup oznámil, že sa so svojou žiadosťou o predpokladoch pripustenia ku kňazstvu obráti aj na pápeža. Vo svojej diecéze už nemôže obsadiť desať postov farárov, ako povedal Beer.

„Už nie je možné takto ďalej pokračovať – že očakávame kňazov zo zahraničia, z Poľska, alebo Indie. Cieľom musí byť nájsť ľudí, ktorým možno zveriť vedenie katolíckych farností.“ Pre biskupa sú vhodní aj muži, „ktorí vedú vierohodný, pekný rodinný život“.

Biskup Beer si robí starosti kvôli „duchovnému vedeniu“ farností v  budúcnosti. Už nestačí dávať k dispozícii miesta v kňazských seminároch. To je „sebaklam“, ako povedal. Sám pozná vhodných ženatých mužov, ktorí by po príslušnom vzdelaní mohli slúžiť cirkvi ako farári: „Oslovil by som pre tento úrad vhodných mužov a pozval ich k tomuto povolaniu  a zveril im túto úlohu.“

Jasné nie prišlo od Beera k návrhu vyslať do farností stálych diakonov ako náhradu za kňazov. Stály diakonát to je „iné poslanie“ a nemá byť prechodom ku kňazstvu, ako zdôraznil Beer. „Nepleťme si to teda s kňazským úradom!“