rodicia.jpg

Genialita ako nová podmienka rodičovstva? Úrady vzali deti rodičom pre ich obmedzenú inteligenciu

271
Kultúra smrti

Oregonský pár bojuje o opätovné získanie svojich detí do starostlivosti po tom, čo štát deklaroval, že sa o ne nemôžu starať kvôli svojmu nízkemu IQ.

 

“Myslia si, že preto, že máme takúto nevýhodu, nemôžeme byť bezpečnými rodičmi pre naše deti,” uviedla 31-ročná matka Amy Fabbriniová v nedávnej reportáži v KTVZ-TV s priloženým videom. “My osobne si myslíme, že IQ by nemalo mať s tým nič spoločné. Pokiaľ máte schopnosti podporiť svoje dieťa, byť schopný postarať sa o svoje dieťa.”

Podľa súdnych dokumentov ona a jej 38-ročný partner Eric Ziegler majú “obmedzené kognitívne schopnosti”, kvôli ktorým sa “nemôžu riadne postarať o bezpečné prostredie pre svoje deti”. Psychologické hodnotenia odhalili, že Amy má IQ 72, čo je podľa úradov “mimoriadne nízka až hraničná škála inteligencie”, a Eric má ešte trochu nižšie IQ 66, čo je “mierny rozsah intelektuálneho postihnutia”. Priemerné IQ ľudí býva medzi 90 a 110.

Ich súdny spor začal pred štyrmi rokmi, keď im úrady odobrali ich prvého syna Christophera len štyri dni po jeho narodení. Amy si údajne ani neuvedomila, že je tehotná, až kým nerodila. Vo februári sa odobratie zopakovalo pri narodení Huntera ešte predtým, než bol s rodičkou prepustený z nemocnice.

Úrady pripustili, že IQ nemôže byť jediným faktorom pri odoberaní detí od rodičov. V tomto prípade zohralo svoju rolu tiež  svedectvo Amyinho otca, ktorý na jej adresu povedal, že vychovával jej synov-dvojičky, ktorých Amy mala z predchádzajúceho vzťahu. “Nemá inštinkty byť matkou,” povedal 74-ročný Raymond Fabbrini o svojej dcére.

Oregonské úrady navyše získali záznamy o starostlivosti o deti, ktoré napríklad uvádzali, že Eric spal s dieťaťom len na podlahe a podľa nich stačilo málo, aby sa na neho prevrátil. No tiež aj to, že Eric často zabudne nakŕmiť svojho psa, rodičia nenaučili dieťa umývať si ruky pred jedením alebo mu nenatrú opaľovací prostriedok, keď s ním idú na horúce slnko.

Amy a Eric bojujú o svoje deti a tvrdia, že plne dodržiavajú všetky štátne požiadavky na rodičovstvo. Na ich strane stojí aj Sherren Hagenbachová, bývalá dobrovoľníčka pre detské ochranné služby, ktorá dohliadala na domáce návštevy v rodine. “Nikdy som nevidela nič, čo by ma znepokojovalo. Sú veľmi proaktívni. Urobili oveľa viac ako to, čo sa od nich požadovalo.”

Hagenbachová tvrdí, že oregonské úrady ju prepustili, keď zistila, že Amy a Eric sú vhodní rodičia. “Hovoria, že poskytovateľ pestúnskej starostlivosti je pre dieťa lepší, pretože môže poskytnúť viac finančných prostriedkov, poskytnúť lepšie vzdelanie a podobne. Ak by sme takto uvažovali, o tieto deti by sa mal potom postarať Bill Gates,” ironicky dodala.

Tento prípad ilustruje eugenetické zmýšľanie v praxi. Štát jednoducho prehlási, že ľudia s obmedzenou inteligenciou nemôžu byť rodičmi. Ďalším krokom bude pravdepodobne násilná sterilizácia takýchto ľudí.