Archeológovia našli Betsaidu, mesto Ježišových apoštolov.

402
Milko Kostovič
Kultúra života

Odborníci veria, že našli stratené rímske mesto Julias, ktoré bolo predtým dedinou s názvom Betsaida. Betsaida bola domovom Ježisových apoštolov Petra, Ondreja a Filipa. 

Minulý mesiac dokončili archeológovia z Kinneretského inštitútu pre galilejskú archeológiu na Kinneretskej univerzite v Izraeli a z newyorskej Nyack univerzity výkopové práce na mieste zvanom el-Araj, ktoré sa nachádza na severnom pobreží Galilejského mora. El Araj sa dlhodobo považuje za možné miesto starovekého mesta Julias, ktoré bolo tiež známe ako Betsaida. 

"Výsledky sezónnych vykopávok naznačujú, že od teraz treba považovať el-Araj za hlavného kandidáta na stratené mesto Ježišových apoštolov," vysvetľuje tím, podieľajúci sa na výkopových prácach, v stanovisku zaslanom pre Fox News. 

"Sú tu náznaky, že práve vykopávame Betsaidu - Julias - musíme v tom pokračovať, potvrdiť to a objasniť," povedal pre Fox News profesor Steven Notley z Nyack univerzity, akademický riaditeľ pre výkopové práce. "Toto je skutočne jedno z mála [biblických miest], ktoré zostali stratenými." 

Rímske mesto Julias vzniklo zo židovskej rybárskej dediny Betsaida počas prvého storočia po Kr. ako uvádza židovský historik Josephus Flavius. Nový zákon opisuje Betsaidu ako domov Ježišových apoštolov Petra, Ondreja a Filipa. V Betsaide tiež Ježiš uzdravil slepého muža ako sa uvádza v Mk 8:22-26, zatiaľ čo v Lk 9:10-17 sa opisuje neďaleké miesto, kde bolo nasýtených 5000 ľudí. 

Hoci si predtým mnohí odborníci mysleli, že počas rímskeho obdobia ľudia v oblasti el-Araj nežili, vykopávky z tohto leta vrhli na toto miesto nové svetlo. Predtým objavená byzantská stavba napr. poskytla archeológom množstvo informácií. Viac ako 30 mincí bolo nájdených pod podlahou konštrukcie, ktorej výstavba sa datuje do 5. storočia po Kr. 

Pod úrovňou byzantskej éry sa však našla keramika z rímskej éry, pochádzajúca z obdobia medzi 1. až 3. storočím po Kr. S ňou tam boli spoločne aj bronzová minca z konca 2.storočia a strieborný denár cisára Nera z rokov 65 až 66 po Kr. 

Približne 2 metre pod byzantskou časťou boli objavené aj múry z rímskeho obdobia. Vedľa múrov sa nachádzala veľká časť čiernobielej mozaikovej podlahy s maltou, hlinenými tehlami a keramickými otvormi typickými pre rímske kúpele. 

Archeológovia poznamenávajú, že kúpele v rímskom štýle neboli typické pre vidiecke usadlosti, takže ich prítomnosť v el-Araj naznačuje, že sa jedná o mestskú zástavbu. Tým sa miesto stáva sľubným kandidátom na mesto Julias. 

Geologický výskum tiež naznačuje, že Galilejské more, druhé najnižšie položené jazero na svete, bolo počas rímskeho obdobia nižšie, než sa predpokladalo. Odborníci si dlho mysleli, že jazero bolo položené 209 metrov pod hladinou mora počas rímskeho obdobia, pričom lokalita el-Araj bola zaplavená až do byzantského obdobia, čo bolo o stáročia neskôr. 

Geológovia skúmajúci el-Araj zistili, že miesto bolo pokryté blatom a hlinou, pravdepodobne zo záplav neďalekej rieky Jordán, a opustené niekedy medzi rokmi 250 až 350 po Kr. "Rímska vrstva bola v určitom období ponorená do týchto usadenín, ktoré boli odvodnené z neďalekých odtokov riek Jordán a Mešušim," vysvetľoval profesor Noam Greenbaum z Haifskej univerzity, ktorý sa zúčastnil na výkopových prácach. "Dúfame, že v budúcnosti prehĺbime a rozšírime naše štúdie, aby sme získali ucelený obraz ." 

Zdá sa, že lokalita bola opätovná osídlená ku koncu 4. storočia po. Kr., počas byzantského obdobia. 

Byzantská stavba v el-Araj taktiež ponúka fascinujúci pohľad na biblickú históriu miesta. Na mieste boli nájdené malé pozlátené sklenené tvárnice zvané tesserae, čo značí, že budova bola kedysi dôležitým kostolom. Archeológovia poznamenávajú, že Willibald, biskup nemeckého mesta Eichstatt, navštívil Svätú zem v roku 725 po Kr. a opísal návštevu kostola v Betsaide, ktorý bol postavený nad pozostatkami domu apoštolov Petra a Ondreja. "Je pravdepodobné, že súčasné vykopávky dokazujú existenciu tohto kostola," vysvetľovali archeológovia vo svojom vyhlásení. 

Ďalší archeológovia sa snažili dokázať, že neďaleká oblasť e-Tell je miestom Betsaidy-Julias. 

Výkopové práce v el-Araj začnú opäť v júni 2018. "Momentálne máme plán pokračovať ďalších päť sezón," uviedol Notley.