iranian-christian-convert-aideen-strandsson.jpg

Švédsko iránčanke ktorá je pred deportáciou: jej problém, že sa stala kresťankou

633
Milko Kostovič
Kultúra smrti

Iránska herečka, ktorá sa presťahovala do Švédska po tom, čo konvertovala z islamu na kresťanstvo, keď nasledovala víziu Ježiša vo svojom sne, momentálne čelí deportácii. Švédske úrady jej odkázali, že "to nie je ich problém, keď sa rozhodla stať kresťankou" aj keď by odmietnutie azylu malo znamenať znásilnenie, mučenie alebo smrť. 

"Povedali mi, že je to môj osobný život a nie je to náš problém, ak ste sa rozhodli stať kresťankou a je to váš problém," citovala slová Aideen Strandssonovej televízia Christian Broadcasting Network

Strandssonová cestovala do Švédska v roku 2014 na pracovné víza a dvakrát jej bol odmietnutý azyl v tejto krajine. "Je to pre mňa skutočne nebezpečné a nechápem, prečo tomu neveria," povedala. "Som naozaj v nebezpečenstve."

Zdá sa však, že švédske úrady to nezaujíma. "Jej prípad prešiel odvolaním a bol spracovaný Migračným úradom a následne švédskymi súdmi, ktoré taktiež rozhodli, že jej nemôže byť udelený azyl," uviedla pracovníčka Švédskeho migračného úradu Ulrika Langels pre CBN. 

Švédsky právnik Gabriel Donner zdôraznil: "Informácie zo (Švédskeho) migračného úradu ohľadne iránskych väzníc nám hovoria, že mučenia a znásilnenia sú tu bežné a je porušením medzinárodného práva vystaviť akúkoľvek osobu takémuto zaobchádzaniu. Niektorí z nich sú rovno zavraždení, niektorým sa podarí ukryť, niektorí utečú na iné miesto, každopádne ich ale vystavujete riziku." 

Strandssonovej odobrali iránsky pas. Jej prvou voľbou je zostať vo Švédsku, pokiaľ to bude možné, uviedla herečka. 

"Čítala som Bibliu a pochopila som, čo rozprával Ježiš o mieri, láske, dobrote a v mojom srdci som sa stala kresťankou už keď som bola v Iráne," zmienila sa skôr. 

V ostatných prípadoch udeľovania azylov bolo Švédsko veľkorysejšie. 

V apríli sa stala prominentná obhajkyňa potratov zo Salvádoru, Maria Teresa Rivera, prvou známou osobou, ktorej bol udelený azyl za "potratové prenasledovanie". Švédsko súhlasilo s poskytnutím ochrany pred "politickým prenasledovaním" v jej krajine. 

Švédsky migračný úrad oficiálne udelil Riverovej a jej 11 ročnému synovi politický azyl, keď súhlasil, že je zrejmé, že toto (politické) prenasledovanie čiastočne vychádza z toho, že je žena, z jej pohlavia a z "politických názorov". 

V minulom roku administratíva kraja Lund v južnom Švédku uviedla, že zvažuje poskytnutie vodičských preukazov financovaných štátom a príspevkov na bývanie tým švédskym bojovníkom Islamského štátu, ktorí sa vrátili do krajiny po bojoch v Iraku a Sýrii. Vysvetľovala to tým, že im to pomôže znova sa integrovať do spoločnosti. 

Približne 140 švédskych štátnych príslušníkov bolo identifikovaných pri ich návrate po tom, ako bojovali za Islamský štát, odnož al-Káidy, známy tiež ako ISIS, ISIL alebo Daeš. 

Je vo všeobecnosti známe, že kresťania sú v Iráne tvrdo prenasledovaní. 

Irán je na ôsmom mieste zoznamu World Watch top 50 krajín prenasledujúcich kresťanov od organizácie Open Doors. Islamská vláda v Iráne prenasleduje kresťanov, najmä konvertitov. Opiera sa pritom o presvedčenie, že ich náboženstvo je ovplyvnené západom a je hrozbou pre islamskú identitu krajiny. 

Iránske úrady pravidelne útočia a zatvárajú domové cirkvi, väznia a mučia ich vodcov. Vláda nasleduje právo šaría, ktoré žiada trest smrti pre odpadlíkov alebo pre tých, ktorí opustia islam pre inú vieru. 

Podľa organizácie Open Door bolo v Iráne v roku 2016 zatknutých alebo uväznených najmenej 193 kresťanov. 

******** AKTUALIZÁCIA *********

Maďarsko ponúklo azyl iránskej kresťanke, ktorá má byť vyhostená zo Švédska. Uviedol to Zsolt Semjén, maďarský podpredseda vlády. 

Podľa portálu Magyar Idők sa Švédsko chystá deportovať Aideen Strandsson po tom, ako jej žiadosť o azyl bola druhýkrát zamietnutá. 

V novinách sa uvádza, že Strandssonová konvertovala na kresťanstvo a to by mohlo ohroziť jej život, ak by sa vrátila do svojej domoviny. 

Podpredseda vlády uviedol, že Maďarsko nevráti žiadneho žiadateľa o azyl do krajín, kde by mu jeho etnické, náboženské či politické pozadie mohlo spôsobiť ohrozenie. 

Podpredseda vlády Semjén povedal, že Strandssonová bude v Maďarsku vítaná, až kým sa nedosiahne priaznivý výsledok v procesoch, akými sú národné bezpečnostné kontroly. 

"My sme vždy rozlišovali medzi ekonomickými migrantmi a skutočnými utečencami. Budeme chrániť Maďarsko pred inváziou migrantov, ale pomôžeme všetkým tým, ktorí sú v skutočnom nebezpečenstve," uviedol Semjén. 

"Kresťania sa do kresťanskej európskej kultúry integrujú jednoducho, na rozdiel od moslimov, ktorí to nemajú v úmysle," povedal. 

Strandssonová bola verejne pokrstená krátko po príchode do Švédska v roku 2014. Bol to odvážny krok, pretože verejná konverzia môže viesť k odvete zo strany moslimskej komunity. 

Podľa správ by jej deportácia bola v rozpore s medzinárodnými dohodami, akou je Ženevský dohovor.