Atomic_cloud_over_Hiroshima_Credit_Bernard_Waldman_Public_Domain_via_US_government_CNA.jpg

Zázrak v Hirošime - Jezuiti vďaka ružencu prežili atómovú bombu

2,243
Lucia Salomonová
Kultúra života

Pred 72 rokmi sa počas vojny použili atómové zbrane len 6. augusta v Hirošime a 9. augusta v Nagasaki. Použili ich Spojené štáty.

V Hirošime zomrelo okamžite asi 80 000 ľudí a zbraň spôsobila asi 130 000 úmrtí. Väčšinou išlo o civilistov. Počas útoku na prístavné mesto v Nagasaki zomrelo okamžite asi 40 000 ľudí a útok zničil asi tretinu mesta.

Štyria Jezuiti sa nachádzali v blízkosti epicentra útoku na Hirošimu, ale prežili katastrofu a žiarenie, ktoré v nasledujúcich mesiacoch zabilo tisíce ľudí. Žiarenie nemalo na Jezuitov žiaden vplyv.

Jezuitskí kňazi Hugo Lassalle, Hubert Schiffer, Wilhelm Kleinsorge a Hubert Cieslik boli vo farskom kostole Nanebovzatia Panny Márie, ktorá ako jedna z mála budov odolala výbuchu bomby.

Otec Cieslik vo svojom denníku napísal, že utrpeli len malé zranenia z rozbitých okien - ale neutrpeli nijaké zranenia z atómovej energie, ktorú bomba uvoľnila.

Lekári, ktorí sa o nich potom starali ich varovali, že radiácia, ktorú dostali, im spôsobí vážne poškodenia, ako aj chorobu a predčasnú smrť.

Hrozba tejto diagnózy sa nikdy neuskutočnila. Neobjavili sa žiadne ťažkosti a v roku 1976 sa otec Schiffer zúčastnil Eucharistického kongresu v Filadelfii a rozpovedal svoj príbeh. Potvrdil, že ostatní Jezuiti sú stále nažive a nemajú žiadne ochorenia. Počas nasledujúcich rokov ich desiatky lekárov vyšetrili asi dvestokrát. V ich telách sa nenašli stopy žiarenia.

Štyria rehoľníci nikdy nezapochybovali, že boli požehnaní ochranou Boha a Panny Márie. „Žili sme fatimské posolstvo a každý deň sme sa modlili ruženec,“ vysvetlili.

Biskup Tarcisio Isao Kikuchi z Niigaty 6. Augusta povedal, že Japonsko môže prispieť k mieru „nie s novými zbraňami, ale s ušľachtilými aktivitami, ktoré majú dlhú históriu vo vývoji sveta a osobitne v rozvojových krajinách.“

Biskup Kikuchi dodal, že „tento prínos (Japonska) k rozvoju, ktorý prináša plné rešpektovanie ľudskej dôstojnosti a jej naplnenia, by bol medzinárodným spoločenstvom veľmi ocenený a rešpektovaný."