Schonborn.jpg

Kard. Schönborn: "Absolútne nevhodné" požadovať pápežovu odpoveď na Dubiu štyroch kardinálov

422
Lucia Salomonová
Kultúra smrti

Kardinál Christoph Schönborn z Viedne kritizoval štyroch kardinálov za to, že tlačili na pápeža Františka, aby odpovedal na ich otázky, či jeho exhortácia Amoris Laetitia zodpovedá trvalému katolíckemu morálnemu učeniu. Jeden z kardinálov (Meisner - editor) je už zosnulý.

Kardináli, ktorí by mali byť najbližšími spolupracovníkmi pápeža, sa ho pokúsili donútiť a vyvíjať na neho tlak, aby poskytol verejnú odpoveď na nimi uverejnený list. Je to absolútne nevhodné správanie,“ povedal kardinál novinárom minulý týždeň pred účasťou na konferencii v Írsku, kde hovoril o manželstve a rodine.

Schönborn povedal, že ak kardináli „chcú mať audienciu u pápeža, tak potom o ňu požiadajú, ale neuverejnia to, že o ňu požiadali.“

Minulý rok kardináli Carlo Caffarra, Walter Brandmüller, Raymond Burke a Joachim Meisner (dnes už zosnulý) uverejnili svoje otázky (dubia) po tom, čo im pápež neodpovedal. Dúfali, že pápež odpovie na ich päť otázok „áno alebo nie“, ktoré by rozptýlili to, čo nazývali „neistota, zmätok a dezorientácia medzi mnohými veriacimi“, ktoré vyplývajú z kontroverznej exhortácie.

Minulý mesiac štyria kardináli vydali list pre pápeža, v ktorom ho neúspešne požiadali o súkromnú audienciu, aby diskutovali o „zmätku a dezorientácii“ v Cirkvi ako výsledoku exhortácie.

Túto exhortáciu použili rôzni biskupi a biskupské skupiny, vrátane tých v Argentíne, na Malte, v Nemecku a Belgicku, aby vydali pastoračné smernice, ktoré umožňujú podať prijímanie pre tých, ktorí sú civilne rozvedení a znova zosobášení katolíci žijúci v cudzoložstve. Na druhej strane ale biskupi v Kanade a Poľsku vydali vyhlásenia založené na čítaní toho istého dokumentu, ktoré zakazujú takýmto párom prijímať prijímanie.

Pápež František sa ešte musí porozprávať s tromi zostávajúcimi kardinálmi.

Schönborn upozornil na tých, ktorí majú „rýchle a jasné odpovede“ v náboženstve.

Obávam sa tých, ktorí majú rýchle a jasné odpovede v politike, ekonómii a takisto aj v náboženstve. Rigoristi a laxisti majú jasné a rýchle odpovede, ale nedokážu sa pozrieť na život. Rigorista sa vyhýba úsiliu rozlišovať a dôkladne sa pozrieť na realitu. Laxista dovoľuje všetko, čo je možné a neexistuje žiadne rozlišovanie. Sú to tí istí, ale opační,“ povedal novinárom.

Svätý Gregor Veľký povedal, že umenie pastoračného sprievodu je umenie rozpoznávania. Je to umenie a vyžaduje si tréning,“ dodal.

Najčastejšie sa téma obmedzuje len na jednu otázku - ‘Môžu (opätovne rozvedení zosobášení, ktorí nedostali anuláciu) prijímať prijímanie? Áno alebo nie!’ Pápež František povedal: ‘Toto je pasca!’ Tým, že sme to zúžili na jednu otázku, sa zabudlo na hlavný účel Amoris Laetitia: Pozriete sa pozorne a zistite,“ povedal.

Kardinál 13. júla povedal na konferencii Let’s Be Family [Buďme rodinou] v Írsku, že „svedomie“ jednotlivca je „najdôležitejšie“ pri určovaní „Vašej situácie...v prítomnosti Boha.“

Posledný a najdôležitejší bod je ... aká je Vaša situácia vo Vašom svedomí v prítomnosti Boha? Na túto otázku nikto nemôže reagovať, len Vy sám. Je Vaša nová manželská situácia, nová únia, vo Vašom svedomí niečo, čo môžete skutočne ponúknuť Bohu a povedať, že toto je moja cesta s Tvojou pomocou. Je to veľmi ťažká a delikátna otázka,“ povedal.

Kardinál povedal, že takéto učenie o svedomí po pápežovej exhortácii pomáha jednotlivcom „mať zrelú cestu k novej situácii.“