“Konečne sa zobudili!” Po kritike konzervatívnych biskupov a bioetikov sa na stranu Charlieho rodičov postavil aj pápež František

859
Kultúra života

Pápež František v nedeľu, 2. júla, prelomil mlčanie v prípade súdom nariadenej eutanázie britského chlapčeka Charlieho Garda. 

Charlie je 10-mesačný chlapček postihnutý zdriedkavým genetickým ochorením na mitochondriálnej úrovni DNA a podstupuje liečbu na Great Ormond Street Hospital v Londýne. Lekári začali tlačiť na rodičov, aby chlapca odpojili od výživy a kyslíka, čo rodičia odmietli (vo svete tak žije viacero detí, aj vo vyššom veku a s rovnakou chorobou, ktorým asistujú rovnaké prístroje) a rozhodli sa skúsiť podstúpiť liečbu v USA, s čím britskí lekári nesúhlasili. Celý tento prípad napokon skončil na Európskom súde pre ľudské práva, ktorý sa postavil na stranu lekárov nechať chlapčeka “umrieť dôstojne” a nariadil vykonať de facto eutanáziu odpojením od výživy a prívodu kyslíka. Informovali sme o tom TU. Pápež František napokon sprostredkovane poskytol vyjadrenie, v ktorom uvádza, že sa modlí za to, aby rodičia mohli urobiť všetko možné pre liečbu svojho syna.

Pápež František tak urobil po mohutnej kritike konzervatívnych bioetikov, lekárov a kardinálov, ktorí sa otvorene postavili proti oficiálnemu vyjadreniu Pápežskej akadémie za život. Tá je len pár mesiacov pod vedením arcibiskupa Vincenza Pagliu, ktorý na margo Charlieho veľmi nešťastne obhajoval postoj súdov a lekárov slovami, že rodičov síce treba rešpektovať ale taktiež im treba pomôcť pochopiť “jedinečnú zložitosť ich situácie”, kvôli čomu “nemôžu byť ponechaní sami na seba pri rozhodovaní” (čím obhajoval postoj súdov, ktoré neumožnili prevoz dieťaťa do USA, kde chceli rodičia vyskúšať inú liečbu svojho syna po tom, čo lekári začali tlačiť na rodičov, aby syna odpojili od výživy a kyslíka).

Hoci Paglia vo vyhlásení zopakoval opozičný postoj Cirkvi voči eutanázii, zdôraznil tiež potrebu niekedy “prijať obmedzenia medicíny” citovaním z encykliky Jána Pavla II Evangelium Vitae, ktoré sa však v skutočnosti vzťahujú na úpornú liečbu pri umierajúcom pacientovi a nie na liečbu, ktorú v súčasnosti vo svojom stabilizovanom stave podstupuje Charlie.

 

“Vo Vatikáne sa konečne zobudili, hoci Paglia (hlava Pápežskej akadémie za život) ešte stále spí”

Konzervatívni bioetici, lekári a preláti toto vyjadrenie ostro kritizovali. Nazdávajú sa, že hoci pôsobí voči rodičom blahosklonne (súcitom, či avizovanou modlitbou za rodičov a dieťa), v skutočnosti opomína kľúčovú záležitosť, a to že nemocnica a súd zasiahli tvrdo proti prianiam a právam rodičov.

“Vyjadrenie arcibiskupa Pagliu na jednej strane vyzdvihuje rodičov Charlieho a zároveň skresľuje ich situáciu a obhajuje súd, ktorého rozhodnutie ide proti nim a je zahalené do šiat eutanázie.”, napísal Michale Dougherty pre National Review.

Ostrá kritika konzervatívcov napokon nenechala pápeža chladným a včera, ako informovala agentúra ANSA, pápež František sprostredkovane cez hovorcu tlačového oddelenia Grega Burka poskytol nasledujúce vyjadrenie vo veci Charlieho Garda: “Svätý otec s láskou a pohnutím sleduje boj malého Charlieho a vyjadruje svoju blízkosť jeho rodičom. Modlí sa za nich, aby ich túžba sprevádzať a liečiť syna až do samotného konca nebola prehliadaná”.

Charliemu pritom mali pozastaviť prívod kyslíka a výživy už v piatok 30. júna, no na zúfalú prosbu rodičov, ktorí si ho chceli vziať aspoň domov počas jeho posledných chvíľ, im lekári “predĺžili” lehotu na lúčenie so synom, avšak obmedzili to len na priestory nemocnice.

Katolícky bioetik a lekár Renzo Puccetti na margo tejto absurdnej situácie napísal: “Vo Vatikáne spali až chrápali. Ale zobudili sme ich! Hoci arcibiskup Vincenzo Paglia ešte stále spí. Ale na ňom už nezáleží.”

Reforma, ktorou prešla Pápežská akadémia za život, čelila kritike už len pre vymenovanie jej samotných nových predstaviteľov. Za posledné dva pontifikáty pred pápežom Františkom, kedy bol na jej čele Eglio Sgreccia, totiž týčila jasnú líniu ortodoxie v morálno-etických záležitostiach. Teraz sú jej predstaviteľmi viaceré kontroverzné osobnosti (počnúc arcibiskupom Vincenzom Pagliom), ktoré majú liberálny postoj v otázkach potratov, antikoncepcie či LGBTI.

Charlie ešte stále čaká na vykonanie rozsudku smrti. Internetom však neprestajne koluje petícia a vyvíja sa medzinárodný tlak na britské inštancie, aby toto rozhodnutie zmarili. Prezident Talianska Sergio Mattarella dokonca ponúkol rodičom aj dieťaťu talianske občianstvo v nádeji, že by to mohlo Charliemu zachrániť život. Práve v Taliansku je známy prípad dieťaťa s rovnakou chorobou, ktoré má v súčasnosti 9 rokov, a ktoré je jedným z najtalentovanejších maliarskych umelcov Talianska súčasnosti. Je rovnako vyživovaný ako Charlie, je čiastočne slepý, hluchý, nedokáže sa usmievať, plakať. Matka uvádza, že hoci lekári očakávali, že umrie ešte vo veku batoľaťa, jeho zdravotný stav sa stabilizoval a zostal viac-menej na jednej úrovni. O jeho živote a umení sa obdivne vyjadril aj spevák Andrea Boccelli slovami, že jeho život a umelecká práca má vyšší zmysel: “Je to teologický zmysel, ktorý v ňom ľudia môžu nachádzať.”