Najlepšia obrana je útok? Člen skupiny TrueFighters obvinil rektora Univerzity Komenského z mylných predstáv

265
Kultúra smrti

Pred niekoľkými dňami sme poukázali na trestné stíhanie, ktoré polícia klasifikovala ako prečin poškodzovania cudzej veci (viac TU). K poškodeniu tabule sa prihlásila skupina TrueFighters, ktorej členmi sú študenti Univerzity Komenského v Bratislave. Činnosť študentov je podporovaná členmi akademickej obce Filozofickej fakulty. Dvaja profesori už boli vo veci spáchania trestného činu vypočutí políciou ako svedkovia. Obaja tvrdia, že študentov, ktorí sú členmi skupiny, nepoznajú.

Filozofická fakulta sa k publikovaným informáciám vyjadrila na svojom profile na sociálnej sieti, ktorý spravuje prodekan pre rozvoj fakulty a informačné technológie, profesor Martin Slobodník. „Extrémistov už niekoľko mesiacov irituje študentský projekt TrueFighters, v ktorom sa študenti jednoznačne postavili proti netolerancii, xenofóbii, antisemitizmu, homofóbii, islamofóbii a iným prejavom nenávisti. Všetky ich vopred dohodnuté aktivity (besedy, čítania poézie, diskusie, semináre), ktoré sa odohrali na pôde Univerzity Komenského a jej Filozofickej fakulty, podporujeme a ďakujeme im za ich aktivitu,“ píše sa v stanovisku.

„Poslaním Univerzity Komenského je aj šírenie myšlienok demokracie a humanizmu. Toho sa budeme aj naďalej držať,“ dodáva sa na záver.

Vedenie fakulty sa teda vo svojich komentároch opätovne k poškodzovaniu cudzej veci zo strany jej študentov nevyjadrilo, rovnako ako tak neučinilo hneď po spáchaní činu. Kompetentní sa odvolávajú len na aktivity (besedy, diskusie) skupiny v latexových maskách, ktoré však napriek ich zameraniu na homofóbiu, islamofóbiu či údajný bol proti netolerancii, ušli pozornosti aj takých médií (Denník N, Pravda, Aktuality), ktoré pri podobných aktivitách radi prezentujú angažovanie sa študentov v danej problematike. O činnosti skupiny informoval len portál SME prostredníctvom podstránky Fičí, ktorý ako jediný prezentoval aj čin skupiny, ktorý bol orgánmi činnými v trestnom konaní následne klasifikovaný ako trestný.

 

Skutok sa stal

Zároveň viaceré médiá (O médiách,  Mediawatch) spochybňovali informácie, ktoré sme priniesli v prvom článku o skupine TrueFighters. Naša redakcia však disponuje kópiami dokumentov, z ktorých sme pri spracúvaní aktivít Univerzity Komenského, skupiny TrueFighters ako aj orgánov činných v trestnom konaní vychádzali, a preto obvinenia týchto neserióznych médií odmietame.

 

Apolitickosť akademickej pôdy

K publikovanému stanovisku fakulty sa vyjadril aj študent FF UK Robert Mihály, ktorý bol objednávateľom domény truefigters.sk približne týždeň pred poškodením tabule na rodnom dome Jozefa Tisa a ktorý sa zároveň pred vyšetrovateľom priznal, že je členom skupiny TrueFighters. Samotný Mihály je zároveň členom Akademického senátu FF UK.

Z jeho komentára vyplýva, že kým rektor univerzity profesor Karol Mičieta pravdepodobne presadzuje apolitickosť akademickej pôdy, vedenie Filozofickej fakulty UK má odlišný názor: „Ľudia majú totiž častokrát mylnú predstavu o apolitickosti akademickej pôdy, ako aj poslaní univerzity vo všeobecnosti. A touto zvláštnou predstavou žiaľ trpí aj samotný rektor univerzity. O to krajšie je vidieť, ako sa vedenie fakulty dokáže postaviť za svojich študentov a prejaviť jasný postoj presadzujúci hodnoty antifašizmu a demokracie,“ napísal Mihály.

 

Boj proti fašizmu ako zásterka na páchanie vylomenín?

Môže údajný boj proti fašizmu a extrémizmu ospravedlniť trestnú činnosť alebo je to len zásterka na páchanie vylomenín zo strany študentov? Poškodenie tabule totiž nie je jediným činom, ktorým nielen študenti, ale aj samotná univerzita mohli porušiť zákon a iné nariadenia. Jestvujú fotografie, ktoré zachytávajú študentov, ako lozia vo výškach po lešeniach subdodávateľa inštalovaných na streche historickej budovy UK BA a pripevňujú na nich svojpomocne vyrobené transparenty, alebo ako opakovane odpaľujú v latexových kostýmoch zvierat na tej istej streche neznáme pyrotechnické zariadenia. Všeobecne-záväzné nariadenie hlavného mesta SR Bratislavy však zakazuje používanie určitého druhu pyrotechniky na celom území mesta. Nateraz nie je zrejmé, či univerzita alebo študenti dostali z tohto nariadenia výnimku. Podľa našich informácií už obvodný úrad i magistrát mesta dostali podnet, aby sa touto vecou zaoberali.

Zároveň, univerzitu kvôli konaniu študentov zo skupiny TrueFighters nedávno vyšetrovalo aj Oddelenie požiarnej prevencie Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Bratislave. Riaditeľstvo malo prešetrovať, či došlo k spáchaniu správneho deliktu podľa zákona, ak univerzita ako právnická osoba v čase, keď študenti odpaľovali pyrotechnické zariadenia na streche jej budovy, nezriadila osobitnú požiarnu hliadku, ako to vyžaduje zákon v určitých prípadoch.

Financovanie skupiny True Fighters

Kto financuje činnosť skupiny TrueFighters je zatiaľ neznáme. Zo slov prodekana Slobodníka ale vyplýva, že ide o medzinárodný projekt, ktorého koordinátorkou je zamestnankyňa UK. Svetlo do financovania skupiny by mohlo vniesť zverejnenie informácií univerzitou podľa infozákona.

Žiadosť nedávno podalo v tejto veci isté vydavateľstvo, ktoré sa o tieto informácie zaujíma, ako vo svojej žiadosti uvádza, z dôvodu, že chce knižne spracovať voľné pokračovanie už skôr vydaného titulu Absurdity vysokých škôl a inteligencie na Slovensku, ktorého autorom je Ján Dudáš.

Docent Vincent Múcska, prorektor pre rozvoj, si najskôr vyžiadal predĺženie lehoty na vybavenie žiadosti, neskôr však vydal rozhodnutie o odmietnutí sprístupniť požadované informácie. Aby Oddelenie vzťahov s verejnosťou nemuselo žiadosti vyhovieť, dokonca hľadalo precedentuálne rozsudky Najvyššieho súdu SR. To však bolo napadnuté, takže ak rektor nerozhodne o sprístupnení informácií do 15 dní (termín uplynie 12. 6. 2017), tak univerzita bude čeliť všeobecnej správnej žalobe.