V Keni silnejú tlaky na zlepšenie prístupu k "bezpečnej interrupcii"

4,127
Kultúra smrti

Nairobi, Keňa, 8. decembra 2011 (LifeSiteNews.com) – Kenská národná komisia pre ľudské práva (Kenya National Commission on Human Rights - KNCHR) požiadala vládu, aby uviedla uzákonnený učebný plán o interrupčných procedúrach, ktorý sa bude vyučovať na štátnych lekárskych fakultách. Tvrdí, že nejednoznačné interrupčné zákony sú príčinou medzier v školení lekárov, ktorým chýba kvalifikácia na ukončenie života v maternici.

„Učebný plán na lekárskych vysokých školách a univerzitách musí byť tiež preskúmaný, aby sa zaručilo vyučovanie interrupcie,“ vyhlasuje KNCHR v správe zverejnenej včera.

Kenská revidovaná ústava z roku 2010 udeľuje každej osobe „právo na život,“ upozorňujúc, že ľudský život „sa začína počatím.“ Nepovoľuje interrupciu okrem prípadu „núdzovej liečby“ alebo keď „je zdravie matky v ohrození.“

Správa KNCHR tvrdí, že vzhľadom na to, že ústava povoľuje interrupciu za určitých okolností, Keňania majú právo na informácie o „bezpečnej interrupcii“ a právo na procedúru samotnú, ak jej potreba spĺňa kritériá.

Každá osoba, tvrdí správa, má právo na „najvyššie dosiahnuteľný štandard zdravia, ktorý zahŕňa právo na služby zdravotnej starostlivosti, vrátane reprodukčného zdravia.“ Reproduktívne zdravie, hovorí správa, zahŕňa „bezpečnú interrupciu“ za okolností stanovených ústavou.

„Jednotlivé súčasti, ktoré tvoria reprodukčné zdravie zahŕňajú: prístup k informáciám o službách reprodukčného zdravia, vrátane informácií o bezpečnej interrupcii, slobodu rozdhodnutia o načasovaní, počte a časových intervaloch medzi deťmi a takisto aj antikoncepciu.“

Úsilie o lepší prístup k interrupcii v dôsledku prijatia novej kenskej ústavy potvrdzuje najhoršie obavy pro-life aktivistov, ktorí vyzývali Keňanov, aby odmietli návrh ústavy v minuloročnom referende, kvôli jej formulácií interrupcie. Varovali, že vágna formulácia „zdravia matky“ by mohla byť nevyhnutne použitá na vytvorenie interrupcie na požiadanie.

Predchádzajúca ústava Keni povoľovala interrupciu iba v prípadoch, keď bol život matky v ohrození.

Pro-life aktivisti a zákonodarcovia taktiež tvrdo kritizovali Obamovu administratívu, za to, že vynaložila milióny na podporu novej ústavy. Tento krok niektorí kongresmani USA napadli za to, že porušil Siljanderov dodatok, predpis, ktorý zakazuje federálnej vláde, aby lobovala za alebo proti interrupcii prostredníctvom finančných prostriedkov zahraničnej pomoci.

Viceprezident USA Joe Biden pricestoval do Kene počas diskusie s cieľom presvedčiť obyvateľov, aby schválili ústavu. Povedal im, že ich nová ústava by „umožnila tok peňazí“ z pokladnice zahraničnej pomoci.

Nedávno zverejnené zistenia z vyšetrovania americkej vlády podnietili ďalšie podozrenia, že Obamova administratíva si v podstate „najala zástupcov,“ aby presadzovali interrupciu v Keni počas rozhodujúceho zápasu o novú ústavu.

Správa Amerického vládneho kontrolného úradu (Government Accountability Office) odhalila, že International Development Law Organization (IDLO), Obamov príjemca financií v Keni, ktorý dostal okolo 400-tisíc dolárov z prostriedkov USA, sa opakovane usiloval o liberalizáciu kenských interrupčných zákonov počas diskusie o návrhu ústavy.