82% katolíkov v USA akceptuje antikoncepciu

1,750
Kultúra smrti

28. Máj 2012 (LifeSiteNews.com) – Niekoľko dní po tom ako 43 katolíckych diecéz a organizácii v USA podalo bezprecedentnú mega-žalobu na Obamovu vládu proti jej nariadeniu o antikoncepcii, nový prieskum verejnej mienky zistil, že 82% katolíkov v Amerike verí, že antikoncepcia je „morálne akceptovateľná“.

Zatiaľ čo kritici vravia, že prieskum je ďalším dôkazom toho, že katolícka hierarchia stráca kontakt s jej vlastnými ľuďmi, katolícki komentátori odpovedali, že údaje nijako nemôžu ovplyvniť debatu o nariadení, ktoré sa týka náboženskej slobody.

Prieskum zverejnený 22.mája ukázal, že 89% Američanov verí, že antikoncepcia je morálne akceptovateľná. Celkovo 8% všetkých Američanov a 15% katolíkov sa vyjadrilo, že veria v to, že antikoncepcia je morálne nesprávna.

„Katolícki vodcovia sú si bezpochýb vedomí toho, že mnoho z členov ich farnosti používa prostriedky na kontrolu pôrodnosti, avšak tieto údaje výrazným spôsobom podčiarkujú rozdiel medzi oficiálnym učením cirkvi a každodenným správaním veriacich,“ píšu ľudia, ktorí robili prieskum.

Taktiež poznamenali, že odpor proti Obamovmu nariadeniu sa zameriaval skôr na „hlbokú odluku cirkví od štátu“ ako na morálnu stránku antikoncepcie. Poukazujú na to, že ich prieskum vo februári ukázal, že 56% katolíkov sympatizuje s biskupmi a iba 39% sympatizuje s Obamovou vládou.

Kardinál Timothy Dolan z New Yorku, ktorý predsedá Americkej konferencii katolíckych biskupov v apríli priznal, že cirkevní vodcovia sklamali v posledných desaťročiach pri učení cirkevnej doktríny o antikoncepcii, čo podľa neho znamená, že „premeškali príležitosť byť koherentným morálnym hlasom, keď príde ku horúcim témam dňa.“

„Nebojím sa priznať, že tu máme vnútornú katechetickú výzvu – a to veľmi závažnú –presvedčiť našich vlastných ľudí o morálnej kráse a súlade toho, čo učíme. To je výzva,“ povedal Dolan. „ Stali sme sa bojazlivými rozprávať s dávkou presvedčivosti o čistote a sexuálnej morálke.“

Množstvo katolíckych komentátorov pozoruje, že kňazi a biskupi z celej krajiny začali vystupovať v posledných mesiacoch vo svojich kázňach, vyjadreniach, listoch, dokonca na Youtube nielen na obranu Cirkvi pred štátnym zásahom ale i s učením o antikoncepcii.

„Je to poľutovaniahodné, že väčšina katolíkov nikdy nepočula ani zmienku o antikoncepcii  z kazateľnice. A teraz, vďaka prezidentovi Obamovi, už počuli!“ napísala vo februári slávna morálna teologička doktorka Janet Smith na CatholicVote.org. „Ako veľmi, veľmi šikovné je od Svätej Stolice, že využíva zákerné nariadenie o zdravotníctve ako prostriedok na to, aby doniesla katolícke učenie o antikoncepcii nielen verejnosti, ale i katolíkom,“ dodala.

„Teraz by bol výborný okamih pre kňazov, biskupov a kardinálov učiť o tom prečo je antikoncepcia morálne neprijateľná,“ napísal Matthew Archbold z Creative Minority Report. „Využime že táto vláda zašla tak ďaleko na to, aby sme šírili posolstvo katolíckej cirkvi. Musíme si pamätať, že vyhrať na politickej úrovni je výborné, ale získať duše ľudí je to, čo je našou úlohou.“

Prieskumu verejnej mienky sa prostrednístvom telefónu zúčastnilo 1024 Američanov v odbobí od 3. do 6. mája.