Porodila dieťa za čo od lekára vysúdiala 100 000EUR.

1,661
Kultúra smrti

Malorka, Španielsko, 25. máj 2012 (LifeSiteNews.com) - Španielke, ktorá po nevydarenom pokuse o prerušenie tehotenstva porodila zdravého chlapčeka, súd priznal podporu na dieťa po dobu 25 rokov od svojho gynekológa. Túto správu priniesli noviny The Telegraph.

V článku sa nespomínajú mená ženy ani lekára. Žena bola v čase pokusu o potrat údajne 8 týždňov tehotná a až do druhého trimestra nevedela, že bábätko je stále nažive. Mysliac si, že opäť otehotnela, vrátila sa späť na rovnakú kliniku, kde však podľa ultrazvuku zistili, že čaká 5-mesačné bábätko.

Klinika jej za nevydarený zákrok ponúkla vrátenie peňazí  a odporučila ju na inú nemocnicu, ktorá vykonáva aj potraty v neskoršom štádiu tehotenstva. Žena však odmietla, nakoľko už prekročila 14. týždeň tehotenstva, čo je v Španielsku podľa zákona horná hranica pre vykonanie potratu.

V súčasnosti matka 18-mesačného syna uviedla, že „teraz sa má dobre“ a že „prijala to, čo sa stalo“, pretože „nemala inú možnosť.“.

„Keď príde deň, aby som svojmu synovi vysvetlila, čo sa stalo, poviem mu to s vierou, že to pochopí,“ povedala. „Keď som šla na potrat, nechcela som, aby sa narodil. Ale to sa zmenilo.“

Sudca na ostrove Malorka v Španielsku Jose Perez Martinez nariadil lekárovi platiť na dieťa 978 € (1 226 $) mesačne, až kým dosiahne vek 26 rokov a ďalších 150 000 € (180 000 $) ako “morálne odškodné“.

Advokátka poškodenej Eva Munar nazvala rozsudok “férovým“. Lekár sa, podľa spravodajských informácií, plánuje odvolať.

Španielsko liberalizovalo svoju legislatívu o potratoch v roku 2010, keď “katolícky“ kráľ Juan Carlos I. podpísal zákon, ktorým uznal potrat za “právo“ počas prvých 14 týždňov tehotenstva. Rozhodnutie vzbudilo obrovskú polemiku. Španielska mierne konzervatívna ľudová strana, ktorá prevzala moc po voľbách v roku 2011 oznámila, že zákon plánuje zmeniť.