Útek pred politikou jedného dieťaťa v Číne - pôrod v Hongkongu. Je to riešenie?

1,505
Kultúra smrti

17. máj 2012 (LifeSiteNews.com) - V posledných desiatich rokoch sa Hongkong stal útočiskom párov, ktoré sa pokúšajú mať druhé dieťa a obísť tak čínsku prísnu a často brutálne vynucovanú politiku jedného dieťaťa. Avšak táto možnosť úniku môže čoskoro skončiť. Peking začína na tomto výnimočne prosperujúcom území, ktoré Británia v roku 1997 postúpila naspäť Číne, presadzovať svoje právomoci.

Mestský štát, spolu s Macau, je spravovaný ako osobitná administratívna oblasť (SAR) komunistami v Pekingu, ktorí na pevnine zastávajú brutálne presadzovanú politiku “plánovaného rodičovstva“. Hongkong oficiálne nemá žiadne obmedzenia pre veľkosť rodiny, avšak verejné masmédia obyvateľov neustále povzbudcujú k tomu, aby mali len dve deti.

Uplynulé mesiace narástlo napätie po odhalení, že tisíce tehotných čínskych žien prichádzajú z pevniny do Hongkongu, aby sa vyhli politickým obmedzeniam. Verejná mienka je proti kontinentálnej Číne. Vo februári tohto roku bol na titulnej strane novín zobrazený obrázok obrovskej kobylky hrozivo sa týčiacej nad známym hongkonským horizontom s nadpisom „Súhlasíte s tým, aby Hongkong minul každých 18 minút 1 milión dolárov na výchovu detí narodených čínskym rodičom?“

Súčasné štatistiky ukázali, že v poslednom desaťročí sa počet pôrodov matiek pochádzajúcich z kontinentálnej Číny zvýšil zo 620 v roku 2001 na viac ako 40 000 v roku 2010, takmer polovica všetkých detí narodených v nemocniciach mesta. Tento rok mesto prijalo uznesenie, ktoré povoľuje v mestských nemocniciach len 34 000 takýchto pôrodov. Nariadenie je však možné ľahko obísť, a to tak, že rodička bude prijatá do nemocnice cez pohotovosť.

Hnev narastá hlavne kvôli zvýšenemú preťaženiu zdravotníckych zariadení. Obyvatelia Hongkongu sa sťažujú, že sú aj napriek predchádzajúcej rezervácii vytláčaní z pôrodníckych oddelení. Niektoré nemocnice priznávajú, že boli nútené vykonávať pôrody na pohotovosti. Podľa súčasných pravidiel, deťom narodeným v Hongkongu je automaticky udelené povolenie k pobytu, ktoré ich oprávňuje k väčšej politickej slobode a, čo je pre deti rozhodujúce, k sofistikovanejšej zdravotníckej starostlivosti.

Podľa Toronto Star správca Hongkongu Leung Chun-ying prednedávnom uviedol, že od roku 2013 už nebude povolené čínskym matkám z pevniny priviesť na svet dieťa v hongkonských verejných nemocniciach, ak otec dieťaťa nie je obyvateľom Hongkongu. Navyše, deťom narodeným v meste nebude automaticky udelený status obyvateľa, ku ktorému patrilo aj oslobodenie od oficiálnej politiky plánovaného rodičovstva.

Čínske štátne noviny The China Daily informovali, že úradníci na juhu Číny v provincii Guangdong začali vyberať pokuty za porušenie politiky jedného dieťaťa, a to aj v prípadoch, keď bolo dieťa narodené v Hongkongu. Páry vracajúce sa z Hongkongu sú nútené platiť vysoké pokuty. Niektorým zamestnancom, zvlášť tým, ktorí pracujú v štátnych spoločnostiach, sa vyhrážali prepustením z práce.

Noviny USA Today priniesli správu, že predstavitelia Hongkongu spolupracujú s čínskymi orgánmi na odhalení skupiny “agenti narodenia“, ktorí pašujú tehotné ženy z Číny do Hongkongu. Za prepašovanie tehotnej ženy cez hranicu si pýtajú poplatok 188 000 Renminbi (čínska mena) alebo 30 000 kanadských dolárov.

Čína čelí rastúcej dileme týkajúcej sa tejto politiky. Ustúpiť by znamenalo ukázať, že komunistická strana bola prinútená podľahnúť tlaku zahraničia. Politika je v platnosti od roku 1979 a už spôsobila masívny, ale nezvratný posun v demografii, ktorý bude mať zničujúci efekt na výrobný priemysel krajiny predstavujúci základ jej rastúceho hospodárstva.

OSN odhaduje, že počnúc rokom 2025 sa počet Číňanov vo veku od 15 do 24 rokov, teda skupina tvoriaca prevažnú časť zamestnancov tovární zníži o 27 % na 164 miliónov. Starnutie obyvateľstva už teraz predstavuje veľkú záťaž pre verejné dôchodky, zdravotníctvo a podporné systémy.

Ekonomickí experti predpovedajú, že prichádzajúca populačná implózia zníži v priebehu 20 rokov čínsku produkciu o polovicu; vývoj, ktorý bude mať ďalekosiahle následky, keďže čínska ekonomika predstavuje približne 30 % globálneho ekonomického rastu.

Návrh OSN na zvrátenie poklesu pôrodnosti zo súčasných 1,6 detí na ženu na udržateľných 2,3 detí, by do roku 2050 znížil ekonomický pokles na polovicu, z 17,3 % na 8,8 %.

Časopis Bloomberg Businessweek citoval hlavnú ekonómku pre oblasť Číny banky Morgan Stanley v Hongkongu Helen Qiao, ktorá uviedla, že uvolnenie politiky je rozhodujúce pre prežitie čínskej ekonomiky. „Ak by sa politika jedného dieťaťa uvolnila a bolo dovolené mať obyvateľom miest viac detí, hospodárstvo by tým iba získalo,“ povedala Qiao.