Kontrola rastu populácie ako priorita na environmentálnej konferencii?

1,913
Kultúra smrti

NEW YORK, 18. máj (C-FAM) - Na propagáciu kontroly rastu populácie a reprodukčných práv ako podmienku udržateľného rozvoja a odstránenia chudoby využíva Populačný fond OSN (UNFPA) nadchádzajúcu júnovú konferenciu Rio+20.

Na zasadnutí konanom tesne pred druhým kolom neformálnych rokovaní minulý týždeň UNFPA označila rast populácie za hlavnú prekážku k dosiahnutiu trvalo udržateľného rozvoja. Ako riešenie označila väčší prístup k reprodukčným právam a službám.

Zástupkyňa výkonného riaditeľa UNFPA Ann-Brigitte Albrectsen upozornila krajiny, že „počet obyvateľov na svete už prekročil hranicu 7 miliárd a bude rásť o ďalšiu miliardu. Snahy o zlepšenie kvality života takého veľkého a stále rastúceho počtu obyvateľstva, pri zabezpečení udržateľného využitia základných a neobnoviteľných zdrojov, sú najväčšou výzvou súčasnosti.“.

Ekonomický poradca UNFPA Michael Herrmann rýchlo pripomenul zástupcom rozvojových krajín s rastúcim počtom obyvateľov, že „demografia nie je cieľom.“. Trval na tom, že v záujme dosiahnutia hospodárskeho rastu, odstránenia chudoby a obmedzenia klimatických zmien je ich základnou úlohou obmedziť pribúdajúci počet obyvateľstva.

Nasledujúc Herrmannov príklad zástupcovia UNFPA prosili krajiny počas zasadnutia, aby lobovali za zaradenie “populačnej dynamiky“ v záverečnom dokumente spolu s “reprodukčným zdravím a právami“, a aby ich nevnímali ako rozdielne otázky.

Tak takéto sú obmedzené spôsoby vyjednávania OSN. Čo znamená “dynamika populácie“? Čo znamená tento termín v spojení s inými termínmi ako “reprodukčné zdravie a práva“?

Termín “populačná dynamika“ je v dokumentoch OSN používaný málo. Prvýkrát bol spomenutý v originálnom dokumente Cairo, neskôr v Agende 21 Environmentálnej konferencie v Riu. Spájanie tohto pojmu v novom dokumente spolu s pojmom “reprodukčné zdravie a práva“ zvýšil obavy delegátov, že ide o nový trik na propagovanie kontroly rastu populácie.

Aby tých podozrení nebolo málo, spolupracovníci UNFPA, ktorí sú za vykonávanie potratov, ako USA, Nový Zéland, Nórsko a Švajčiarsko, zaregistrovali požiadavku UNFPA a počas rokovaní tento mesiac lobovali za to, aby oba pojmy boli v texte obsiahnuté spolu.

Svätá Stolica a Malta sa vyslovili proti prepojeniu pojmov, ktoré sa, v tomto štádiu, viackrát v dokumente objavujú. Môžu, ale nemusia byť obsiahnuté v záverečnom dokumente, ktorý bude odsúhlasený v júni v Riu.

Aj keby aj uvedené termíny neboli zahrnuté v záverečnom dokumente, je nepravdepodobné, že stratégia UNFPA v oblasti reprodukčných práv sa v dostupnom čase zmení. Dr. Babatunde Osotimehin, výkonný riaditeľ UNFPA, nedávno uviedol vo výročnej správe UNFPA nazvanej “Stav svetovej populácie“, že sú to „investície, ktoré umožňujú jednotlivcom robiť svoje vlastné rozhodnutia, ktoré budú mať najväčší dopad na demografický trend, akým je rast obyvateľstva ... a ktoré predurčia dynamiku populácie.“.

V OSN sa okrem toho debatuje aj o podozrivom jazyku, ku ktorému sa pridáva aj nedôvera medzi zástupcami a úradníkmi ohľadom zámerov a významov slov a fráz.

Cieľom mnohých delegátov je používať vágne termíny tak často, ako je to len možné, nedefinovať ich a následne ich vymedziť neskôr, na základe aspektov nových medzinárodných noriem. Následne nimi zaviažu vlády, aby ich rešpektovali.