Právnici LGBT žalujú pastora za “zločin proti ľudskosti“

1,826
Kultúra smrti

NEW YORK, 27. apríl (C-FAM) Advokátska kancelária, známa predovšetkým pre svoje taktiky sústrediace sa na publicitu, žaluje amerického pastora na Federálnom súde USA z dôvodu, že kritizoval homosexualitu v Ugande.

Centrum pre ústavné práva (CCR) tvrdí, že pastor a advokát Scott Lively sa dopustil “prenasledovania“ a “zločinu proti ľudskosti“, v zmysle definície Rímskeho štatútu medzinárodného trestného súdu.

CRR podalo žalobu v USA v mene skupiny nazvanej Ugandské sexuálne menšiny (SMUG), na základe tzv. Alien Tort Claims Act, starého a veľmi kontroverzného zákona USA, ktorý umožňuje cudzincom podať žalobu na americkom súde pre porušenie medzinárodného práva spáchané mimo územia USA.

SMUG obviňuje Livelyho zo „širokej spolupráce s kľúčovými anti-gay politickými a náboženskými lídrami v Ugande za účelom zbavenia LGBTI osôb ich základných práv“ zrušením antidiskriminačnej legislatívy týkajúcej sa sexuálnej orientácie a pohlavnej identity a predstavením návrhu zákona, ktorý posilňuje tresty za homosexualitu.

Hovorkyňa CRR Pamela Spees pre The New York Times povedala: „Obvinenie nie je založené len na jeho prejavoch, ale na jeho správaní sa.“ Obsahom žaloby je, že Lively „2-krát cestoval do Ugandy“, prednášal na „Seminári o objasnení homosexuálnej agendy“, „usporiadal celodennú konferenciu pre pastorov, kde mali prístup len vybrané média a hostia“, „prihovoril sa študentom na Nkumbe univerzite o “Nebezpečenstvách porno kultúry“, „viedol bohoslužbu na Ugandskej kresťanskej univerzite“, „stretol sa s Mestskou radou v Kampale“ a iné aktivity, ktoré žalobcovia považujú za nežiaduce a právne žalovateľné. 

Ako dôvod žaloby SMUG uvádza, že členovia ich skupiny utrpeli „ťažkú ujmu“ na „slobode vyjadrovania, združovania, zhromažďovania sa a tlače; ... chcú byť oslobodení od útokov na svoju česť a povesť“ a od strachu z obťažovania, svojvoľného zatýkania a fyzických útokov, vrátane smrti.

Žaloba začína obvinením, že zavraždenie člena SMUG Davida Katoa je prepojené s prácou Livelyho v Ugande. Za zmienku už však nestál fakt, že muž, za ktorého Kato zaplatil kauciu, aby bol prepustený z väzenia, sa priznal k zabitiu pre nežiaduce sexuálne požiadavky. Bol odsúdený na 30 rokov väzenia.

Ugandskí zákonodarcovia predložili návrh zákona, ktorý kriminalizuje propagáciu homosexuality. Tento návrh zavádzal trest smrti pre osobu s AIDS, ktorá by praktizovala homosexuálny styk s maloletou maloletou alebo zdravotne postihnutou osobou alebo ak by išlo o sériového páchateľa. Návrh zákona však neprešiel.

Lively bol sklamaný, že legislatíva „je tak krutá“. Obhajoval skôr opatrenia zamerané na rehabilitáciu, nie na trestanie.

Obvinenia voči svojej osobe označil Lively za „absurdné“. „Naznačovať, že môj prejav a spisy o homosexualite prevážili inteligenciu a nezávislosť celej vlády a obyvateľstva v Ugande, prekrúcať ich na moje údajne zločinné úmysly, je neuveriteľne urážlivý a rasistický podklad pre obžalobu.“

CRR sa považuje za organizáciu, ktorá „sa snaží o to, aby právo bolo aplikované kreatívne ako pozitívna sila  s cieľom dosiahnuť sociálne zmeny.“ Spoluzakladateľom CRR bol William Kunstler, ktorý sám seba opísal ako „radikálneho právnika“, známeho pre zastupovanie občas násilných politických a sociálnych aktivistov. Advokátska kancelária využíva súdy, aby posunula prácu aktivistov. Ich stratégiou je „Úspech bez víťazstva“, čo znamená výber prípadov nie pre dosiahnutie úspešného konca, ale za účelom pritiahnutia mediálnej pozornosti alebo posilňovania aktivistov.