Katolickému rádiu odmietli licenciu. Poliaci vyšli do ulíc!

1,713
Kultúra života

VARŠAVA, Poľsko,  23. apríla  2012 (LifeSiteNews.com) – Viac ako 20-tisíc demonštrantov sa v sobotu 21. apríla zišlo v uliciach Varšavy na protest proti rozhodnutiu poľskej Národnej rady rozhlasu a televízie, ktorá odmietla katolíckej televíznej stanici TV Trwam novú digitálnu licenciu na vysielanie. Petíciu na podporu katolíckej stanice údajne podpísalo vyše dva milióny Poliakov.

Pochod zorganizovala konzervatívna opozičná strana Právo a spravodlivosť pod vedením Jaroslawa Kaczynskeho a začala sa svätou omšou na Námestí troch krížov celebrovanou biskupom Antonom Dydyczom.

Účastníci potom pochodovali k parlamentu a kričali „Nevzdáme sa televízie Trwam!” a spievali náboženské piesne a niesli vlajky Poľska a poľskej odborovej federácie Solidarita.

„Ľudia v tejto budove sa musia hanbiť, že pozdvihli ruku proti poľskej cirkvi, proti demokracii a proti národnej dôstojnosti,” povedal Kaczynski na omši demonštrantom pred úradom premiéra Donalda Tuska.

„Poľskí katolíci majú právo na svoje vlastné médiá,“ povedal podľa AFT a obvinil vládu, že televízii Trwam „nezákonne“ odmieta licenciu na vysielanie na voľnej verejnej digitálnej sieti.

Podľa  správy Warsaw Voice Národná rada rozhlasu a televízie odmietla licenciu s odôvodnením, že „jej financovanie nie je dostatočne transparentné”.

TV Trwam je časťou  katolíckej mediálnej organizácie, ktorú vlastní rehoľný rád redemptoristov, ktorý tiež spravuje Radio Maria a vydáva katolícke noviny Nasz Dziennik. Mediálnu skupinu riadi redemptoristický kňaz Fr. Tadeusz Rydzyk.

Podľa poľského režiséra na voľnej nohe Henryka Bartula, ktorý momentálne žije v Ontáriu, dôvod, ktorý Národná rada rozhlasu a televízie uvádza pre odopretie licencie na vysielanie, súvisí viac s obmedzovaním slobody prejavu a kresťanskou perspektívou ako so zodpovednosťou pri financovaní.

„TV Trwam je jedno z mála poľských médií, ktoré nezastaviteľne kritizuje liberálnu politiku vlády premiéra Donalda Tuska a takto vzbudilo voči sebe hnev vlády, ktorá sa teraz snaží kontrolovať katolícke médiá, tak ako sa jej to podarilo so sekulárnymi médiami vo zvyšku krajiny,” povedal Bartul pre LifeSiteNews.

Mediálne pôsobenie redemptoristov vláda nekontroluje. Vláda ho vníma ako hrozbu pre svoj liberálny a sekulárny program, preto sa snaží obmedziť dostupnosť katolíckych médií,” povedal.

Organizátori Varšavského pochodu povedali, že sobotňajší protest, jeden z mnohých v minulých týždňoch proti tomu, čo vnímajú ako ťažkopádnu taktiku vlády, bol „nielen odporom voči pohoršujúcemu politicky motivovanému rozhodnutiu,” proti TV Trwam, ale bol zhromaždením „na obranu slobody prejavu, demokracie a suverenity v Poľsku.”

Poslanec za stranu Právo a spravodlivosť Jan Dziedziczak vo vyhlásení pre poľský katolícky nedeľník povedal, že napriek petícii s viac ako dvoma miliónmi podpisov požadujúcej, aby TV Trwam bola udelená licencia, z pohľadu vlády „je oveľa vhodnejšie udeliť koncesiu spriateleným a iným zábavným TV staniciam ako TV Trwam, ktorá prezentuje kresťanský svetonázor. Rozhodnutie Národnej rady pre vysielanie je teda založené na širšom trende boja proti cirkvi v Poľsku.”

Fr. Rydzyk o obrovskej podpore pre katolícke médiá na sobotňajšej demonštrácii vyhlásil: „Keď vidím, čo sa deje v našej krajine, uvažujem, či budeme vylúčení alebo koncesiu získame. Koniec-koncov, máme podporu miliónov ľudí a všetkých biskupov Poľskej konferencie biskupov, ktorá sa dnes opäť prejavila.”