Taliansky najvyšší súd odmieta „homosexuálne manželstvo“, pretláča však civilné zväzky

1,358
Kultúra smrti

RÍM, 12. februára 2015 (LifeSiteNews.com) - Taliansky Najvyšší súd rozhodol, že odmietnutie parlamentu vytvoriť „homosexuálne manželstvo“ nie je „diskrimináciou“, ale že „práva“ homosexuálnych osôb musí potvrdzovať „ochranný zákon“. Kasačný súd národného ústavného súdu zamietol odvolanie, ktoré podali homosexuálni aktivisti snažiaci sa vynútiť si redefinovanie manželstva.

Taliansko vďaka svojej ústavnej definícii rodiny ako prirodzeného spoločenstva založeného na manželstve“ a vďaka silnej verejnej mienke namierenej proti „homosexuálnemu manželstvu“ zostáva jednou z posledných [krajín] Európskej únie, ktorá odoláva tomu, aby homosexuálnym partnerstvám udelila právne uznanie. Táto situácia je však pod stálou paľbou súdnych sporov a lobovania na súdoch a v parlamente - a tlak sa za posledné tri roky ešte výrazne zvýšil.

Vo svojom nedávnom verdikte súd odmietol návrh, že by „absencia zákona o homosexuálnom manželstve vytvárala diskrimináciu“. Potom však nasledovala výzva parlamentu, aby „uznal“ partnerstvá osôb rovnakého pohlavia. [Súd] hovoril o ústave, ktorá opisuje „spoločný základ práv a povinností pomoci a solidarity voči emocionálnym vzťahom párov“.

Rozhodnutie súdu pravdepodobne poskytne impulz na návrh zákona o vytvorení registrovaných civilných zväzkov osôb rovnakého pohlavia. Novozvolený premiér Matteo Renzo prisľúbil takúto legislatívu bezprostredne po vytvorení vlády vo februári 2014.

Niektorí obhajcovia manželstva povedali, že Renzi stratil všetko a nezískal nič, keďže navrhuje, aby boli civilné zväzky presne také ako manželstvo - s výnimkou názvu. Renzi povedal, že návrh zákona im udelí všetky zákonné práva a povinnosti manželstva s jedinou výnimkou a tou je adopcia detí.

Túto vec medzitým naďalej pretláča i primátor Ríma. Pri príležitosti zapisovania partnerstiev osôb rovnakého pohlavia ako manželstiev do oficiálnej mestskej matriky usporiadal za prítomnosti médií prominentné slávnosti. V novembri 2013 si starosta Ignazio Marino vyslúžil výhrady poslancov za preskakovanie legislatívy. Vtedy usporiadal veľmi medializovanú udalosť, pri ktorej zaregistroval 11 „párov“.

Verejná podpora homosexuálneho manželstva a civilných zväzkov osôb rovnakého pohlavia v Taliansku narastá, pričom návštevnosť kostolov, pôrodnosť a počet prirodzených manželstiev prudko klesá. Ankety urobené na túto tému od roku 2006 ukázali, že každým rokom podpora [týchto otázok] rastie. Prieskum Eurobarometer z roku 2006 uvádza, že 31% Talianov schvaľuje „manželstvo“ osôb rovnakého pohlavia a 24% sa vyslovilo v prospech uznania partnerstiev homosexuálov.

Podľa medzinárodného prieskumu IPSOS sa do júna 2013 celoštátna podpora homosexuálneho manželstva“ v Taliansku vyšplhala na 48%. Nejakú inú formu právneho uznania partnerstiev osôb rovnakého pohlavia by chcelo 31% opýtaných.