Nebezpečný Cytotec na čiernom trhu

4,543
Kultúra smrti

                                          

KINGSTON, JAMAJKA, 14. júna 2012, (LifeSiteNews.com) – Jamajskí podomoví obchodníci bohato zarábajú na rozkvitajúcom čiernom trhu s tabletkami s potratovým účinkom. Ženám, ktoré ich užívajú, spôsobujú ťažké krvácanie, trvalú neplodnosť a smrť.

Úrady na ostrove hovoria, že spozorovali narastajúci obchod s Cytotecom, ktorý sa predpisuje na žalúdočné vredy. Medzi jeho vedľajšie účinky patrí spustenie pôrodu. Tabletky, ktoré sa prehĺtajú, ako aj vkladajú do vagíny, spôsobujú kontrakcie, ktoré spustia pôrod.

Odporúčaná dávka Cytotecu, čo je generický názov pre Misoprostol, je jedna tabletka denne. Žena, ktorá si chce privolať potrat, berie 4 – 5 tabletiek za hodinu.

Balenie štyroch tabletiek je k dispozícii kdekoľvek  na ulici od 4 000 – 15 000 dolárov. Daň na ženskom zdraví je však oveľa vyššia.

„V niektorých krajinách sa tým zapríčinilo úmrtie matiek, pretože dokáže spôsobiť roztrhnutie maternice,” povedal  Horace Fletcher, profesor z Gynekologického a pôrodníckeho oddelenia Univerzitnej nemocnice Západných Indií.

„Cytotec spôsobuje potrat (niekedy neúplný, čo môže viesť k nebezpečnému krvácaniu a stavu vyžadujúcemu hospitalizáciu a operáciu), varuje farmakologická spoločnosť Pfizer. „Boli nahlásené prípady, že Cytotec spôsobuje roztrhnutie maternice, ak sa užíva po ôsmich týždňoch tehotenstva. Roztrhnutie maternice môže zapríčiniť niekoľko krvácaní, hysterektómiu a/ alebo úmrtie matky alebo dieťaťa.”

Miestne médiá oznámili, že ženy na ostrove brali tabletky až do šiesteho mesiaca tehotenstva.

Výrobca lieku Searle píše: „Pri používaní Cytotecu mimo indikácie u tehotných žien boli nahlásené závažné nežiaduce účinky, a to vrátane úmrtia matky alebo dieťaťa; hyperstimulácia maternice, roztrhnutie alebo perforácia vyžadujúca chirurgický zásah do maternice, hysterektómia alebo salpingooforektómia  (operačné odstránenie vajcovodu a vaječníka); amyoticka embolia; vážne vaginálne krvácania, zadržaná placenta, šok, fetálna bradykardia a bolesť v panvovej oblasti.”

Spoločnosť napriek tomu tvrdí, že nie je schopná poskytnúť úplné informácie o rizikách.

Škodlivé účinky používania lieku za účelom potratu – často  spolu s RU-486 – sú dobre známe. Výrobca lieku napísal v roku 1993 list do Wall Street Journal, v ktorom uvádza, že že spoločnosť „je výsostne proti akýmkoľvek snahám schváliť jeho použitie spolu s RU486 pre účely potratu, či už v USA alebo kdekoľvek inde.”

Dr. Michael Cullen, americký riaditeľ Searle, napísal list spomínajúci predpisovanie lieku lekármi: „Použitie Cytotecu akýmkoľvek spôsobom pri tehotných ženách je kontrainidikované, pretože môže spôsobiť potrat.” (v origináli zvýraznené hrubým písmom.)

Napriek svojim známym vedľajším účinkom hnutie na kontrolu populácie povzbudzuje k takémuto neindikovanému používaniu Cytotecu po celom svete.

„Nikto zatiaľ nevie, aké sú najlepšie spôsoby ako ho využiť…tam, kde je potrat ilegálny a nebezpečný, môže byť Cytotec jediná a najbezpečnejšia metóda,” uvádza Dr. Beverly Winikoff, riaditeľ reprodukčného zdravia pre Radu pre populáciu sídliacu v New Yorku.

Justičný dozor odkryl dokumenty, že FDA (Správa potravín a liečiv) pomohla ochrániť Searle pred legálnou zodpovednosťou za takéto používanie.

Výsledkom je, že sa nahromadili škody pre množstvo nezákonných potratov. V Brazílii sa údajne objavilo asi 200 000 neúplných potratov, ktoré viedli k vážnejšiemu krvácaniu, či mali iné, vážnejšie následky.

Na Filipínach vláda proti tomuto obchodu zakročila.

Niektorí však podporujú zvýšené použitie lieku na Jamajke, kde potrat je ilegálny. Dr. R. E. D. Thwaites, hlava Národnej rady pre plánovanie rodiny, navrhol, aby bol Cytotec dostupný v drogérii pri pulte s voľným prístupom.

Obhajcovia prolife bojujú za nenarodených na všetkých frontoch. Misionári chudobných začali na ostrove kláštorný prolife apoštolát potom, ako dvaja mnísi našli vyhodené telo dieťaťa po potrate na miestnej skládke. Rád má 200 členov.

Zákon z roku 2008 s veľkou podporou  medzinárodných nátlakových skupín a zahraničných vlád by potrestal jamajských lekárov pokutou 250 000 dolárov v prípade, keby odmietli vykonať potrat. Zákon zlyhal potom, ako zákonodarcovia videli grafický záznam potratu.