Brazil

Brazília bude mať druhú sochu Krista, väčšiu než je socha Krista Vykupiteľa v Riu

189
Zuzana Smatanová
AltKAT

V Brazílii sa stavia ďalšia socha Krista, ktorá má byť väčšia než ikonická socha Krista Vykupiteľa v Rio de Janeiro.

Stavia sa od roku 2019, bude sa volať Cristo Protector (Kristus Ochranca) a bude stáť na Cerro de las Antenas, na kopci neďaleko Encantada v štáte Rio Grande do Sul. Podľa projektu mala byť socha dokončená do konca roku 2021, no vláda predĺžila jej dohotovenie do konca januára 2022.

Socha Krista Ochrancu bude 42 metrov vysoká, o 16 metrov vyššia než socha Krista Vykupiteľa v Rio de Janeiro. Od konca prstov jednej ruky k druhej bude mať rozpätie 35,4 metra. Po jej dokončení sa návštevníci budú môcť vyviesť výťahom do srdca na hrudníku sochy, odkiaľ budú mať panoramatický výhľad na Encantado, jazero Garibaldi a údolie Taquari. Spomínanými rozmermi prekoná táto socha sochu v Riu, postavenú v roku 1931 z vystuženého betónu, vysokú 37,5 metra na 7,5 metrovom podstavci. Rozpätie rúk sochy v Riu je 27,6 metra.

Rozpočet na sochu Krista Ochrancu je cca $364.000 USD a je financovaná miestnou komunitou "Amigos de Cristo", neziskovou asociáciou, ktorá týmto monumentálnym projektom chce propagovať "vieru, oddanosť a zbožnosť". Sochu navrhol sochár Genésio Gomes de Moura spolu so svojím synom Moisésom Markusom Mourom. Guvernér štátu spolu so starostom mesta odsúhlasili vydláždenie vyše 2-kilometrovej cesty a vybudovanie chodníka pre peších, po ktorom sa návštevníci dostanú až k soche.