Pieta-statue-with-black-Jesus-640x335.jpg

Vatikánska akadémia zverejnila obrázok Panny Márie, ktorá drží čierneho Ježiša

623
Milko Kostovič
Kultúra smrti

Rím - Pápežská akadémia pre život zverejnila na Twitteri upravenú verziu Michelangelovej sochy Pietà - Ježišovo telo má čiernu farbu. 

Pápežská akadémia, ktorej predsedá arcibiskup Vincenzo Paglia, vo svojom príspevku označila obrázok za "Fotku hodnú tisícu slov"

Spravodajská agentúra Novenanews.com v článku s názvom "Pápežská akadémia pre život vyjadruje silné protirasistické vyhlásenie prostredníctvom sochy Pietà v štýle hnutia ‘Black Lives Matter’" oceňuje túto prácu a priamo ju spája so spomínaným hnutím. 

Niekoľko katolíckych prelátov však toto hnutie príliš nepodporuje, vrátane juhoafrického kardinála Wilfrid Foxa Napiera, ktorý hnutie obvinil zo zrady čiernej komunity.

Hnutie Black Lives Matter sa "zaviazalo k zrušeniu samotných hodnôt, štruktúr a inštitúcií" zásadných pre zdravú spoločnosť, vyhlásil kardinál Napier minulý rok v júli.

Poslanie Black Lives Matter "naznačuje, že toto hnutie je unesené záujmami a stranami zaviazanými k zrušeniu samotných hodnôt, štruktúr a inštitúcií, ktoré boli v priebehu storočí základným kameňom tých najlepších civilizácií a kultúr," uviedol kardinál. 

Napier sa vo svojej kritike pripojil k rastúcej skupine kresťanských a čiernych lídrov, ktorí odsudzujú hnutie BLM za odmietanie nukleárnej rodiny a za úplné osvojenie si LGBT agendy vrátane vylúčenia "heteronormativity" a obhajoby tzv. "queer kultúry"

Vo svojom hodnotení problémov BLM kardinál poznamenal, že ak by sa hnutie skutočne zaujímalo o hodnotu čiernych životov, potom by odsúdilo potratový priemysel a jeho neprimeraný negatívny dopad na čierne životy.

"Ďalším dôležitým testom autentickosti hnutia Black Lives Matter bude jeho postoj k Spoločnosti pre plánované rodičovstvo a k potratovému priemyslu!" poznamenal kardinál v samostatnom príspevku. 

"Rovnaký test sa vzťahuje pri hodnotení úprimnosti tých, ktorí búrlivo odsudzujú domáce násilie (ktoré sa mylne označuje za "rodovo podmienené násilie"), no absolútne mlčia, pokiaľ sa jedná o násilie páchané na deťoch v lone ich matky!" dodal

Kardinál Napier porovnal americký zápas s potratmi s bojom jeho vlastného národa proti apartheidu, zdôrazňujúc dôležitosť novembrových prezidentských volieb. 

"Americkí katolícki voliči čelia rovnakej dileme ako generácie Juhoafričanov v čase apartheidu," napísal kardinál Napier začiatkom septembra na Twitteri. "Existuje iná možnosť, než sa nechať viesť Ježišom, jeho Evanjeliom a učením tých, ktorých ustanovil do vedenia jeho Cirkvi? Aká je Božia vôľa v tomto okamihu?"

Sochu Pietà, ktorá sa nachádza v Bazilike svätého Petra vo Vatikáne, vytesal Michelangelo Buonarroti v roku 1499. Umelec mal iba 25 rokov pri dokončení diela.