web3-temptation-apple-red-woman-hold-tempt-shutterstock_150847982.jpg

Ako odolávať pokušeniu

383
Zuzana Smatanová
AltKAT

 

Každý deň sa konfrontujeme s alternatívami, z ktorých mnohé nás nabádajú vzdať sa, podľahnúť ... existujú však zlaté pravidlá, ktoré keď si zapamätáme, pomôžu nám.

Každý deň sa v nás prejavujú naše túžby, myšlienky, reakcie, rozličné sklony a snažia sa nás ovládnuť. Usilujeme sa proti nim bojovať ako najlepšie vieme, no nie vždy sa nám v tom darí. Naozaj sme schopní odolávať pokušeniam? Existuje nejaký čarovný recept ako nad nimi zvíťaziť? Výbuchy hnevu, vzplanutie spaľujúcej žiarlivosti a zmyselnej túžby, reakcie neovládateľného sebectva ... Zoznam všelijakých síl, ktoré často sídlia v srdci človeka, je dlhý; taký dlhý, že starí ľudia ho často prirovnávajú k divokým koňom. Kto ich dokáže zastaviť? Tieto sily robia všetko pre to, aby nás ovládli. Nezriedka vidíme nebezpečenstvo, ktoré predstavujú a rozmýšľame, či sa nám niekedy podarí zvládnuť ich.

 

Zlaté pravidlá

Ak v sebe objavíš prejavy týchto pokušení, vedz, že nie si sám. Je to bežné pre každého z nás, aj pre tých, čo majú o sebe vysokú mienku. Aj každý jeden svätý bol pokúšaný a hrdinsky odolali. Cieľom každej dobrej výchovy je sebaovládanie. Človek, o ktorom hovoria, že je "dobre vychovaný", nie je ani tak človekom, ktorý rešpektuje spoločenské konvencie, ktoré je aj tak nútený dodržiavať, ale človek, ktorý sa naučil sebaovládaniu. Táto výchova začína pripustením, že v nás neexistuje sila, ktorá by bola silnejšia ako my; žiadne chúťky, vášne, túžby, ani žiadosti nám nemôžu vnútiť svoju vôľu - pokiaľ to nechceme my

V prvom rade musíme byť rozhodnutí brániť sa týmto útokom, ktoré sú veľmi zákerné, pretože pochádzajú z nášho vnútra. Na to, aby sme sa ubránili, však musíme sami seba dobre poznať. Každý človek je citlivý a zraniteľný v inej oblasti. Niekto býva zbrklejší, iný rozumnejší, ďalší citlivejší, závistlivejší, skúpejší ... Ten, kto sa dobre pozná, bude vždy tým najsilnejším. 

Ďalším pravidlom sebaovládania je bdelosť a ostražitosť. Bdelý a ostražitý človek vníma keď prichádza impulz - nejaká túžba, vášeň, ktoré sa po troške vnucujú. Obozretný človek počuje poplašné zvonenie hneď na začiatku útoku. Ak cíti že hreší, vytvorí si hrádzu na odvrátenie útoku. Nikdy si nepovedz ´Je to silnejšie ako ja; nedokážem tomu odporovať´. Nie je to totiž pravda; tí, čo si to povedia, sa príliš skoro vzdávajú. Práve vtedy je tá chvíľa, kedy treba nabrať odvahu a odmietnuť kapitulovať a vzdať sa územia.     

 

Sila a moc modlitby

Rozhodujúcu úlohu tu zohráva modlitba. To však neznamená očakávanie, že Pán v nás milosrdne zasiahne bez toho, aby sme niečo urobili - to by bolo zosmiešňovanie Jeho aj nás - len to, aby sme sa učili z Jeho príkladu; od Neho, ktorý je pravým Učiteľom, aby sme si vyprosovali pomoc v tomto boji, najmä keď to už nedokážeme uniesť. Existujú totiž zápasy, ktoré sa dajú vyhrať len Božou mocou. A neprikázal nám sám Ježiš, aby sme prosili Otca, aby nás nedovolil uviesť do pokušenia?

 

Father Alain Quilici