joeandashley.png

Vzopreli sa osudu: Dvojčatám narodeným v 23. týždni dávali iba 1% šancu na prežitie

304
Milko Kostovič
Kultúra života

Dvojčatá Joe a Ashley Keatesovci vstúpili na tento svet 16. apríla. Vážili menej ako 1 libru (približne 0,45 kg) a vošli by sa do dlane ich matky. 

Lekári im dávali iba 1 percentnú šancu na prežitie, ale dnes sú doma s rodinou a darí sa im, informuje denník Daily Mail

"Ashley a Joe sú moje malé hopsajúce zázraky. Cítim sa byť nesmierne šťastná a veľmi vďačná. Myslím, že sú jedni z milióna," povedala pre denník The Sun ich matka Talia Keatesová.

O malých chlapcoch sa predpokladá, že sú najmenšími predčasne narodenými dvojčatami, ktoré kedy v Anglicku prežili. Dvojičky sa narodili iba v 23. týždni tehotenstva.

Ako uviedla ich matka, začiatkom tohto roka došlo k prasknutiu plodovej blany Joea, čo viedlo k skorému pôrodu dvojčiat. Joe vážil 15,1 uncí (0,42 kg) a Ashley vážil 14,2 uncí (0,40 kg). 

Zdravotná sestra Keatesová povedala, že chlapci boli takí malí, že by sa jej zmestili do dlane. Uviedla, že spočiatku do nich lekári v nemocnici Southmead v Bristole nevkladali veľké nádeje.

"Štúdie tiež ukázali, že u predčasne narodených chlapcov je to menej pravdepodobné ako u dievčat. To len dokazuje, akí sú to neuveriteľní bojovníci. So všetkými týmito strašnými predpoveďami sme sa museli sústrediť na každý deň v nemocnici a na každý míľnik."

Chlapci všetkých prekvapili svojou bojovnosťou a po 129 dňoch na jednotke intenzívnej starostlivosti vyrástli natoľko, že mohli ísť domov so svojimi rodičmi a staršími súrodencami. Ashley teraz môže nosiť novorodenecké oblečenie a jeho brat má oblečenie pre 0-3-mesačné deti, uviedla ich matka.

Moderný pokrok v medicíne umožňuje čoraz mladším a menším predčasne narodeným deťom prežiť a prosperovať. Najmenšie preživšie dieťa vážilo pri narodení menej ako 9 uncí (0,25 kg). Malá Saybie, ktorá sa narodila v Kalifornii v decembri 2018, mohla ísť domov už po piatich mesiacoch. 

Najvčasnejšie predčasne narodené dieťa, ktoré prežilo mimo maternice, sa narodilo v 21. týždni a v štyroch dňoch tehotenstva. Časopis Pediatrics v roku 2017 priblížil tento príbeh prežitia dievčaťa.

Nedávne štúdie Duke University a New England Journal of Medicine zistili, že rastúce percento predčasne narodených detí prežíva už po 22 týždňoch tehotenstva.

Výskum nedávno podnietil Britskú zdravotnú asociáciu k vydaniu nových pokynov na podporu lekárskeho ošetrenia pre deti narodené len v 22. týždni tehotenstva. Predtým pokyny neodporúčali liečbu do 24 týždňov.